Forçant una mica la ludolingüistica, podríem escriure que Barcelona fa festes a les festes. Als barcelonins els agrada conquerir el carrer per trencar la rutina de les jornades laborals. Les xifres poden fer caure d’esquena. 117.000 persones, agrupades entorn mig miler d’entitats, participen en l’organització del calendari festiu barceloní invertint-hi 12 milions d’hores de treball anual i promovent la presència de 8,3 milions de persones. Tota aquesta dedicació altruista ha estat homenatjada a Barcelona festes, una publicació trilingüe (català – anglès- castellà) editada per l’Institut de Cultura de Barcelona i Triangle Books. Les 24 celebracions barcelonines que s’hi descriuen, algunes d’elles compartides amb tota la geografia catalanes, d’altres genuïnament arrelades a la ciutat comtal, estan generosament il·lustrades amb fotografies de Pere Vivas, Hans Hansen, Oleguer Farriol, Biel Puig i Ricard Pla.

Teresa Duran i Armengol, que firma l’autoria d’un text que ha comptat amb l’assessorament del reconegut folklorista Amadeu Carbó, n’explica les seves principals singularitats: com sorgiren, en què consisteixen i com es viuen actualment… “La festa, i no és trivial, també evidencia el lligam amb aquells que ens han precedit en la condició de barcelonins. La repetició cíclica de rituals, formes i expressions és el cordó umbilical que ens reafirma en la pertinença a aquesta ciutat (…) Els carrers i les places esdevenen les grans àgores on ens relacionem, mengem, ballem, cantem, juguem…”.

Barcelona festes és un recull ideal per explicar les principals expressions de cultura popular que se celebren a Barcelona. Els catalans hi podem descobrir curiositats i trets històrics de les festes barcelonines que possiblement desconeixem. Perquè les Festes de Sant Roc s’hi viuen tan intensament?; en què consisteix la Festa del Canó de la Barceloneta?; quan s’hi comença a celebrar-se el Corpus Christi, que marcarà el model de les processons arreu de Catalunya? En aquest sentit, Barcelona festes també és un magnífic aparador pel públic que visita la capital catalana. Per tal de diversificar-ne la presència, les últimes pàgines estan dedicades a les principals festes dels nou districtes barcelonins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa