Tornaveu
La cultura popular comparteix protagonisme amb els carrers guarnits a Gràcia

Us convidem a fer un recorregut per l’oferta de cultura popular de la Festa Major de Gràcia. Comencem per la Passada cap al pregó el dia 14. Les pregoneres i les autoritats aniran acompanyades per l’Àliga i els Gegants de Gràcia, alhora que els músics de les colles de cultura popular de Gràcia convidaran tothom a assistir al pregó a la plaça de la Vila. Un cop a la plaça de la Vila i per escalfar motors per al pregó, els músics de les colles de cultura popular es lluiran a la plaça de la Vila i interpretaran el “Timbgrallers”, l’himne de les colles gracienques. En acabar el pregó, i com a novetat d’enguany, l’Àliga i els Gegants de la Vila faran una ballada davant les pregoneres després del pregó. I aquell mateix vespre, els castellers assajaran en públic per preparar les actuacions dels propers dies.

El 15 d’agost, dia central, hi haurà matinades de grallers i tabalers, així com matinades de foc, preludi del seguici d’autoritats per anar a la missa de Festa Major. Hi prenen part la Guàrdia Urbana de gala, els capgrossos, els gegants i gegantons, els dracs –el vell i el nou-, l’Atzeries de la Vella, en Gaudiamus del Coll i l’Àliga, acompanyats pel veïnat de la vila. A l’ofici hi actuaran els Gegants, que ofereixen el ram de la Llibertat a la Mare de Déu.

Després vindrà el lluïment de les colles de cultura popular a la plaça de la Vila, i a la tarda, la cercavila amb totes les colles de la vila i altres colles convidades, com ara els Gegants del Casco Antinguo de Pamplona. L’endemà és la Diada de Sant Roc i hi ha cercavila, taller de ball de bastons i diada castellera al vespre, que continua l’endemà.

Diumenge 18, els Gegants graciencs conviden els gegants del carrer de Viserta de Monistrol de Montserrat, de l’any 1913, a passejar pels carrers de la vila. I dilluns és el torn de les havaneres, a càrrec del grup Pirats pel Mar. Dimarts la festa continua amb una cercavila dels gegantons de la fundació, en Torradet i la Gresca, que surten a ballar pels carrers guarnits. I segon torn d’havaneres per a qui se les hagi perdut el dia abans.

El dia 21 és el torn de les sardanes, amb una ballada a càrrec de la cobla Rambla, i també una cercavila de cloenda de les activitats geganteres amb els Gegants i Gegantons de Gràcia. També una tabalada prèvia al correfoc i una sortida de diables que faran els seus tradicionals versots. Finalment, arribarà el correfoc infantil i després el correfoc amb totes les colles infantils i adultes de la Vila de Gràcia i les seves convidades. I a les dues de la matinada es posarà punt i final a una setmana de rauxa amb la traca de fi de festa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa