Tornaveu
Igualada estrena la capitalitat cultural catalana amb 250 activitats en el primer quadrimestre

El dissabte 5 de febrer un concert d’El Llibre Vermell de Montserrat, amb La Capella Reial de Catalunya i Hesperion XXI i la direcció de Jordi Savall, inaugurarà oficialment la capitalitat des de la Basílica de Santa Maria. Precisament Savall, instrumentista, investigador, director i lluitador incansable del nostre patrimoni musical, nascut a Igualada l’any 1941, serà un dels noms propis d’aquesta celebració. L’Ateneu Igualadí i l’Ajuntament li dedicaran el cicle de cinema ‘80 anys del gran mestre’, amb títols com Tots els matins del món, amb banda original seva, o el documental Jordi Savall y los Borgia.

El programa oferirà al llarg de l’any activitats de patrimoni arquitectònic, espectacles de dansa, música i teatre, cinema, cultura tradicional i popular, exposicions, també un cicle de pensament per reflexionar entorn dels reptes actuals. Només fins al mes d’abril s’han programat més de 250 actes.

Bicentenari dels Tres Tombs

Un dels esdeveniments centrals és la celebració dels 200 anys d’aquesta festa dels traginers i la pagesia al municipi, que convertirà Igualada també en la Capital dels Tres Tombs de Catalunya. Als actes habituals, com l’ofici solemne en honor a Sant Antoni Abat, el 17 de gener, i el cercavila de la vigília el dia 22 i la passada el diumenge següent, l’Antic Gremi de Traginers ha programat també exposicions, presentacions editorials, concursos i un mural a càrrec de l’artista Núria Riva.

De la música d’orgue a biblioteques lliures

En el terreny musical destaca el 29è Festival Internacional d’Orgue i un cicle de concerts dedicat a Beethoven i a la seva faceta com a violinista, que presentarà per primer cop la seva integral de sonates per a violí i piano. En dansa, a finals de març arribarà La Mostra, la fira d’Espectacles Infantils i Juvenils, amb més de cent representacions, i en les arts escèniques es retrà un homenatge a la igualadina Marina Tomàs, matriarca del circ Raluy.

El programa inclourà també visites al patrimoni igualadí: al Zementiri d’Enric Miralles i Carme Pinós, al Fort de Sant Magí, a l’adoberia Cal Granotes o a la Igualada medieval. I en l’àmbit de les lletres, destaca el projecte Petites Biblioteques Lliures, que instal·larà petites casetes d’intercanvi de llibres a diferents barris, per tal de fer arribar la lectura a tots els racons de la ciutat, especialment a aquelles zones més allunyades de la Biblioteca Central.

Totes aquestes activitats es recolliran a la nova revista quadrimestral #CulturaIgualada, que també inclourà entrevistes i reportatges amb alguns dels protagonistes. La publicació, gratuïta i que s’enviarà a totes les llars igualadines. El primer número ja es pot consultar al web.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa