Tornaveu
Igualada, a fons amb la candidatura de la Festa dels Reis com a Patrimoni Cultural de la Humanitat

La Festa de Reis d’Igualada, especialment la seva cavalcada, es remunta a l’any 1895 i és considerada una de les celebracions més antigues de Catalunya. L’any 2010 va ser inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural, perquè complia els requisits de ser una celebració festiva, oberta a tothom i repetida en una data prefixada, que conté manifestacions o elements d’interès cultural de caire festiu i gaudeix d’una àmplia acceptació popular. L’any 2013 va rebre la Creu de Sant Jordi, i ara aspira a un reconeixement més enllà del nostre país, la UNESCO.

Una fita que podria no ser molt llunyana, perquè l’Ajuntament d’aquesta ciutat de l’Anoia ja fa molts mesos que hi treballa. De fet, dilluns 9 de març representants de l’ajuntament d’Igualada van lliurar al Departament de Cultura la documentació per presentar com a candidata a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat aquesta festa. El Consell Assessor de Patrimoni Cultural de la Generalitat ja havia donat el vistiplau a la proposta el gener passat, i ara caldrà que l’executiu català presenti un informe de motivació al govern espanyol, que és qui té l’última paraula abans de fer el salt a les candidatures de la UNESCO.

El Departament de Cultura ha valorat especialment la gran mobilització que suposa per la ciutat i l’esperit solidari que l’han empès des dels seus orígens, a finals del segle XIX. L’arribada del patge Faruk, els missatges adreçats als infants a través de la ràdio, una cavalcada amb mil patges, les desenes de milers d’espectadors als carrers, la pujada amb escales als balcons, i el gran desplegament logístic i organitzatiu que permet el repartiment dels regals a les llars durant la mateixa Nit de Reis, són alguns dels elements que la fan única.

La proposta és solvent, perquè compleix amb els cinc criteris marcats per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial fixats per la UNESCO: és patrimoni cultural immaterial; la seva inscripció contribuirà a aconseguir que es prengui consciència de la seva importància en propiciar el diàleg, i a posar de manifest la diversitat cultural a escala mundial i donant testimoni de la creativitat humana; té un suport i una participació molt àmplia a la capital de l’Anoia i el seu entorn; ja figura en l’inventari de patrimoni cultural immaterial de Catalunya, i finalment, mobilitza una gran quantitat de personatges interpretats per molts membres de la població i suposa una escenificació pública d’una molt gran dimensió i creativitat.

Ara bé, la Festa de Reis d’Igualada no és l’única festa d’aquest tipus que aspira al reconeixement de la UNESCO. Com vam explicar a Tornaveu, l’any 2013 Alcoi va anunciar que treballava perquè les seves festes de Nadal, conegudes com a Cicle de Nadal d’Alcoi, fossin declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, valorant actius com un pessebre fet de Titelles -Betlem de Tirisiti- i una cavalcada de Reis sobre camells que acaba amb l’entrega de regals als balcons de les cases de la mà de patges negres que duen grans escales per enfilar-s’hi. Alcoi data l’inici de la seva cavalcada l’any 1885, i defensa que es tracta de la més antiga de l’Estat espanyol i fins i tot del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa