Tornaveu
Gràcia 2017: una edició especial d’ una festa especial

Tots els graciencs i gracienques esperen amb candeletes que el calendari avanci fins dilluns 14. La data tradicionalment escollida perquè comenci una de les festes més populars i concorregudes de Catalunya. Aquest any, tanmateix, no serà un any qualsevol. Se celebra que en fa 200 un grup de graciencs decidirien començar a celebrar una festa que n’ha vist de tots colors: el naixement de les enramades, les protestes socials, la repressió política, els concerts emblemàtics del tardofranquisme, la recuperació popular de la festa, la seva gran expansió…

L’actriu Agnès Busquets i el periodista Roger de Gràcia, ambdós molt vinculats a la Vila, sortiran a la balconada de la Plaça de la Vila (19:00h) per pronunciar el tradicional pregó d’obertura. En una decisió sense precedents, que busca remarcar el caràcter bicentenari de la festa, s’ha decidit traslladar la responsabilitat d’escriure el pregó a dues persones.

La Festa Major de Gràcia no podria concebre’s sense cultura popular, i la programació d’enguany no serà una excepció. Una de les activitats més esperades és la passejada de gegantons (dissabte 19, 10:00h), que enguany deambularà pels carrers del nucli històric del barri fins arribar a la Plaça de la Vila. Unes hores més tard, el mateix emplaçament acollirà la diada castellera. El cartell de les tres colles participants — Castellers Vila de Gràcia, els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Reus—augura una gran jornada.

En el disc de la Trinca “Festa Major”, el trio més popular de l’escena musical catalana repassava algunes de les principals activitats que s’hi celebren: sardanes, processons, concertes, gegants, castell de focs, envelats… Dilluns 20 (17:30), Lluïsos Cobla recrearà les seves peces en un espectacle seqüencial a ritme de música que escenificarà totes aquestes pràctiques. La cita, a la temporalment batejada com a Plaça del Folk (Plaça del Sol)

Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la Ciutat de Barcelona

Una àmplia mostra de festers graciencs van citar-se al saló, el 13 de juny, al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona per assistir a la concessió de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la Ciutat de Barcelona a la Fundació de la Festa Major de Gràcia. En els parlaments d’agraïment, Carla Carbonell va reivindicar la filosofia que motiva la festa major gracienca: “mentre la societat es mou a una velocitat de vertigen, perdent l’atenció pel detall de les coses, nosaltres treballem pacientment tot l’any pel gaudi d’una setmana (…) Aquest treball cohesiona la Vila, millora les relacions humanes i la nostra qualitat de vida”.

En declaracions a Tornaveu, la presidenta de la Fundació Festa de Gràcia es reafirma en la mateixa idea: “malgrat que la problemàtica sobre l’augment dels lloguers i la gentrificació escapa del nostre àmbit de repercussió, i afecta tota Barcelona, som molt conscients de la realitat que viuen els nostres veïns”. La Festa Major de Gràcia, conclou, “és una gran eina per promoure la participació de la gent, el treball en equip, el contacte intergeneracional i la integració de les persones nouvingudes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa