Tornaveu
Festa Major del barri del Pi, en honor a Sant Josep Oriol

Tot va començar l’any 1995, quan l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, els comerciants i els veïns del barri van decidir fer festa grossa per retre homenatge a una figura injustament oblidada, Sant Josep Oriol. Va néixer i viure a ala Ciutat Vella la segona meitat del segle XVII, i va ser molt venerat al barri per la seva implicació amb els malalts i els pobres, i la seva humilitat i austeritat, que va fer que fos conegut amb els sobrenom de Doctor Pa i Aigua.

Per tal de recordar la seva dedicació al barri, el 23 de març, diada del Sant, el barri del Pi es transforma totalment i mou veïns, comerciants i entitats per organitzar i participar en un munt d’activitats que tenen la cultura popular i tradicional com a element indispensable. Des de la tradicional sortida dels quatre Gegants originals del Pi (peces del s. XVIII que només apareixen un dia a l’any al carrer) fins a l’esperada Cercavila de Festa Major en honor a Sant Josep Oriol.

Com explica el web de l’Ajuntament de Barcelona, es tracta d’una “festa breu però ben intensa, farcida d’activitats de cultura popular, diverses i per a totes les edats”, en què els Gegants del Pi, uns dels més antics de Catalunya, ho tenen un paper preponderant. “Durant tres dies s’escenifiquen la llegenda del sant i els atracaments del bandoler català Perot Rocaguinarda, que havia estat veí del barri i hi va deixar empremta”, afegeix el web.

També és remarcable la cercavila nocturna dels Gegants i Gegantons del Pi i la cercavila dels Oriols. I especialment la trobada de gegants, capgrossos i bestiari de diumenge, que amb un ball final clou tot un cap de setmana de celebracions.

Trobareu el programa sencer, que fa uns primers tastos de la festa a partir del dia 12 de març, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa