Tornaveu
Exposició sobre El Corpus, la zona zero de les figures actuals

Els primers temps de la pandèmia van paralitzar tota la vida cultural i social del país, especialment els primers mesos, els més durs de confinament i de restriccions de mobilitat. Aquell 2020, a més, es complien set segles de vida del Corpus, una expressió que neix com a exaltació del sagrament de l’Eucaristia i com a reacció de l’Església envers els corrents que feien perillar la seva doctrina. A Barcelona, aquesta festa de les festes s’escaurà entre l’11 i el 19 de juny­, coincidint amb l’onzè dia després de la Pentecosta, és a dir, el dijous següent de la capvuitada de la festa de la Pasqua Granada.

A Barcelona la celebració de Corpus, sobretot de la processó, l’element més característic de la festivitat, es va instaurar el 1320. Des d’aquell moment va esdevenir la manifestació cívica, religiosa i festiva més important de la ciutat, que alhora ha servit de model –pel que fa a continguts, formes i funcions– de més celebracions i manifestacions folklòriques del país: gegants, capgrossos, bestiari, balls de diables i més danses i músiques que avui formen part del nostre patrimoni immaterial.

Per fer valdre aquest patrimoni, durant la pandèmia es va preparar una exposició al Born Centre Cultural. Comissionada per Pep Fornés, Corpus a Barcelona, 700 anys, va tenir poc recorregut a causa de les restriccions, però ara tindrà una segona vida a la Casa dels Entremesos, on es podrà tornar a veure la mostra fins al 19 de juny.

“Durant el confinament, des del servei de cultura popular de l’Ajuntament de Barcelona, en Francesc Fabregat va creure en la necessitat de celebrar el Corpus d’alguna manera, tot i la pandèmia, en un moment en què gairebé tot estava prohibit. Vam creure que 700 anys era una efemèride massa rellevant per a deixar-la perdre”, relata a Tornaveu en Pep Fornés. De fet, explica el comissari, “vam idear entre diverses persones una exposició al voltant del Corpus per difondre’l entre la ciutadania. I va sorgir la idea que Corpus a Barcelona, 700 anys, fos itinerant”. Com recorda Fornés, la inauguració al BCC va ser “discreta”, però el fil argumental és vigent dos anys després, perquè “intentava fer entendre a tothom que les figures de dracs, gegants i altres que veiem al carrer ara tenen el seu origen a la processó del Corpus de Barcelona de 1320”.

En aquest sentit, Fornés celebra que ara la mostra vagi a la Casa dels Entremesos, perquè serà com “una reinauguració”. “Un aspecte nou de l’exposició són les il·lustracions, obra del dissenyador gràfic Miquel Àngel Higueras, que ens ajuden a crear una nova mirada a una festa tan antiga”, conclou el comissari de la mostra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa