Tornaveu
Els foguerons de Sant Antoni tornaran a unir Sa Pobla i el barri de Gràcia

Dissabte 31 de gener a les 19.30h la plaça de la Vila de Gràcia se celebrarà la festa dels foguerons de Sant Antoni de sa Pobla.

L’origen de les festes de cultura popular sovint se suposa llunyà en el temps, i de vegades aquest és un argument que ajuda a consolidar-les en l’imaginari col·lectiu. Amb tot, sempre hi ha excepcions. La cultura popular és viva i neix de la suma tant d’iniciatives individuals com de col·lectives. O com en el cas dels foguerons del barri de Gràcia d’una unió ben sòlida de les dues.

Els foguerons formen part de la celebració de les Festes de Sant Antoni, a sa Pobla, vila situada al nord-est de l’illa de Mallorca, i consisteix en l’encesa de grans fogueres al voltant de les quals es canten cançons i es ballen danses tradicionals. Com s’ha convertit en una festa seguida amb il·lusió i gran col·laboració pels graciencs? Fruit de la iniciativa l’any 1992 d’Antoni Torrens, veí de sa Pobla, que ràpidament els veïns de Gràcia van fer-se seva. En una entrevista al Tornaveu, Torrens ho explica: “L’any 1992 va coincidir que tenia tres fills que estaven estudiant a Barcelona i s’allotjaven al barri de Gràcia. Coincidia, també, que hi vivien també d’altres amics mallorquins. En una de les trobades va sorgir la idea de fer un fogueró a Barcelona. Parlar amb els responsables del districte i en Pep Fornés, que aleshores era el responsable de cultura(…) i així va començar”.

A partir d’aquí a la festa s’hi han involucrat les colles de la cultura popular del barri, afegint-s’hi cada any més places places on es fan fogueres i revetlles, i nous carrers on es fan els correfocs. “Penseu que els graciencs estan molt motivats per la festa al carrer i tenen un tarannà molt obert”, argumenta a l’entrevista Torrens.

Així doncs, el tret de sortida de la festa serà el dissabte a les 19.30h a la plaça de Vila on s’hi barrejaran agrupacions gracienques de gegants, bastoners, trabucaires i les colles de diables, amb grups que hauran vingut de Sa Pobla. Entre les mallorquines, doncs, cal destacar els flabiolers, els ceremeiers i els Dimonis d’Albolàs, que porten màscares artesanals coronades amb banyes de debò. Totes les agrupacions faran una passada de lluïment i aniran en cercavila cap a la plaça de la Virreina, on es continuarà amb un ball de diables. En aquesta plaça també hi haurà un escenari on, a partir de les 23.00, es faran els concerts dels grups Ballugall de Pollença, Xeremiers de Mallorca i Aires de Montision de Porreres.

A més de la plaça de la Vila i la de la Virreina, a diverses places i carrers del barri s’encendran les fogueres. Aquest any se’n faran vuit: les places del Diamant, de la Virreina, del Nord, i de Sant Miquel i els carrers de Joan Blanques, de Torres, de Tordera i de Vallfogona. En cadascuna s’hi fa una revetlla, on la gent menja carn a la brasa, beu herbes de Mallorca i canta amb l’acompanyament d’una simbomba.

Després del dissabte, la festa continuarà al llarg de dos dies més en els quals se celebrarà la riquesa de la cultura popular balear agermanada amb el barri de Gràcia de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa