Tornaveu
Els bous tornen a les Terres de l’Ebre amb places portàtils

“Hi haurà menys actes que amb un any normal i tots els organitzadors han de complir tots els aspectes de seguretat per fer uns actes completament segurs”, explica Santi Albiol, president l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre. Això vol dir que no podran fer-se bous de carrer o encierros, ja que són en espais oberts que afavoreixen la concentració de gent. I que només es podran fer a places portàtils i prefabricades amb grades, per poder controlar l’accés, limitar l’aforament i assegurar que es mantenen les distàncies.

Així ho faran també a Santa Bàrbara, que inaugura les festes aquest divendres 9. El programa, que s’estén una setmana, inclou un gran homenatge a José María Gallego, concurs de ramaderies i bou embolat, organitzats per la Penya Taurina Planers pels Bous. La temporada continuarà, explica Albiol, “durant tot l’estiu per la majoria de poblacions on la festa dels bous està arrelada i amb molta tradició”.

Marginació del sector

El president de l’Agrupació explica que “les entitats s’han bolcat des del primer moment en l’organització de bons actes i els aficionats estan responent de forma extraordinària i amb moltes ganes”.

Per Albiol, aquests mesos sense bous als carrers i les places no han significat una aturada de les activitats, sinó al contrari, “l’activitat ha estat frenètica, moltes reunions internes, i moltes assemblees informatives per als nostres associats”. I el treball va “aconseguir que el sector ramader, un dels sectors més castigats, poguessin rebre ajuts econòmics (entre 8000 i 10000 euros), per part de la Diputació provincial de Tarragona”.

Albiol també ha denunciat haver-se sentit “exclosos” i “discriminats en relació amb la resta del món de la cultura”, ja que la festa dels bous ha estat l’única expressió cultural prohibida en el Pla de Represa del PROCICAT. I ha assegurat que seguiran treballant “perquè aquesta tradició no es perdi, ja que està amb nosaltres des del segle XVI, i el que hem de fer és cuidar-la, defensar-la i sobretot millorar-la, i que se’ns doni l’oportunitat de poder-la explicar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa