Tornaveu
“El principal objectiu de les Festes Alternatives de Carcaixent és ser una eina que done suport a la transformació social”

On teniu la seu?

Ara mateix, en un hort llogat, conegut popularment com “l’Hort de les FACA”. És a l’eixida del poble i hi compartim espai amb els companys del Ball de Sant Vito. És un indret que dóna molt de joc, perquè hi podem dur a terme activitats a l’aire lliure, com ara hortets ecològics, teatre, concerts, calçotades i tallers de divers tipus. També formem part amb d’altres associacions de la Penya Esportiva de Carcaixent i compartim espai al centre del poble on realitzem cinefòrum a l’hivern i exposicions de pintura gastronòmica (CUINART) i també ens hi reunim per a altres activitats.

Qui forma part de les FACA?

Tot el qui vulga, sempre que tinga clars els criteris bàsics de funcionament i no tinga cap càrrec o vagi en llistes de cap partit polític. Encara que les vam formar un grup de gent que venia de diversos moviments locals, immediatament se n’hi afegí un munt que, tot i no participar en assemblees, també son FACA, ja que assumeixen el projecte com a propi. En unes circumstàncies en son usuàries i en altres, col·laboradores; fins i tot, organitzadores pel que fa a certes activitats.

De fet, pense que una de les virtuts de les FACA és la capacitat d’engrescar sectors socials força diversos que s’encarreguen d’organitzar activitats que els hi vinculen.

Quins son els vostres objectius?

Dur a terme una altra manera de funcionar, de forma assembleària i gestionada, on l’important no son el pressupost, els diners o els materials, sinó la imaginació a l’hora de plantejar les activitats. La implicació de les persones, els col·lectius i les associacions que les duen endavant i la col·laboració amb la ciutadania son fonamentals. Així doncs, el principal objectiu és una eina que done suport a la transformació social i la creació d’un teixit social i que demostre que una altra manera de fer les coses és possible (política per la pràctica).

Quines activitats desenvolupeu habitualment?

Variades i durant tot l’any. També n’hi ha de finançament per l’autogestió. Entre d’altres:

  • La Ruta dels Esperits: és una ruta nocturna pels carrers de Carcaixent per tal de conèixer la història oficial dels seus edificis i la que ningú no vol contar…
  • Olimpíades rurals: proves en equip relacionades amb tasques del camp, com ara una cursa de carretons, llançament de canyes, etc.
  • Expocarrer: els artistes locals pengen dels balcons d’un carrer llenços de més de 2 metres de llargària i el converteixen en un museu a l’aire lliure.
  • Eixides i excursions a fi de conèixer la història del terme, reivindicar el nostre medi natural i rural i molt més…
  • Cinefòrum social a l’aire lliure a l’estiu.
  • Exposicions i rutes.
  • Ruta per diversos bars on tastar una tapa i beguda, alhora que hi ha una actuació diferent en cada bar.
  • Urbaescenes: ruta per diversos espais del poble on es desenvolupa microteatre amateur en mans d’escriptors, escriptores i artistes locals.
  • I un llarguíssim etcètera.

Sabeu si hi ha alguna altra associació de semblant al País Valencià?

Abans de la pandèmia, sí. A Gandia, hi havia les FIGA; a Vilallonga, les FAMA; a pobles com Borriol també n’hi havia i de segur que hi oblide un fum de projectes. Però la pandèmia ha estat molt dura pel que fa a la continuïtat de molts projectes, sobretot els que tenien com a base de funcionament el carrer i les festes. No obstant això, en queden altres que, tot i no ser festes alternatives, comparteixen criteris i finalitats, com ara l’Ateneu de Xàtiva o el CSOA l’horta.

Hi teniu relació?

Sí. Aquesta és precisament una de les finalitats del projecte i no sols amb els que es té una afinitat directa, ja que es pretén eixamplar el teixit social, raó per la qual cal treballar amb una diversitat major de col·lectius: associacions de veïns i veïnes, AMPES, associació pictòrica, protectores d’animals, associacions animalistes, grups feministes, associacions d’immigrants, grups de consum, grups de danses, grups musicals, etc.

Què teniu al cap per al futur?

De moment, ja en tenim prou amb el dia a dia i fer per desentumir-nos de la pandèmia, a més de plantejar noves formes de funcionament a causa de les noves realitats.

Quin n’és el vostre balanç?

Després de gairebé catorze anys, seguim vius com a projecte; per tant, això vol dir que alguna cosa estarem fent bé i el balanç hi és positiu, encara que també millorable en alguns aspectes.

Els nous reptes socials, polítics, ambientals i culturals definiran si les FACA continuen tenint valor com a eina de canvi o no.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa