Tornaveu
El primer llibre sobre el patrimoni festiu del mar

Manel Carrera és un dels màxims experts del patrimoni festiu dels Països Catalans. L’últim dels seus projectes, emmarcat en la col·lecció “Els llibres de festes.org”, és la publicació del Calendari de Festes de Mar, prevista per a finals de 2018. Per a poder-la sufragar s’ha engegat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami, a través de la qual s’espera obtenir els 8.000 € necessaris per a l’edició. La iniciativa s’ho val: fins ara no existeix cap llibre sobre el patrimoni festiu marí a les terres de parla catalana.

A semblança dels tres primers volums de la col·lecció, dedicats respectivament a les festes amb foc, pirotècnia i aigua, Calendari de Festes de Mar es dividirà en les quatre estacions de l’any. Carrera reconeix que hauria estat impossible fer una recopilació exhaustiva de les festes, i que s’ha vist obligat a fer una selecció. Tanmateix, destaca que “el llibre, que ja està ultimant-se, vorejarà les 400 fitxes”.

D’entre aquestes, trenta-tres seran descrites extensament, a partir de l’experiència directa de l’autor. “La selecció—apunta—ha estat pensada amb l’objectiu d’explicar totes les tipologies de festes de mar. Sempre que vaig a veure una festa em documento prèviament, i quan hi sóc, interrogo a les persones que l’organitzen”. Així doncs, els lectors hi trobaran un relat vivencial i rigorós, no pas escrit amb una pretensió acadèmica, sinó amb la voluntat de transmetre l’ambient creat i viscut per a la gent. Amb aquest objectiu, el volum donarà un gran pes a les fotografies.

Tot i que més esquemàticament, les festes restants també seran descrites rigorosament. “Es presentarà un text breu, on es podrà consultar el lloc, moment, context i raó, i els seus trets més singulars”, avança Carrera. Preguntat sobre la importància que la cultura catalana ha conferit al patrimoni marí, respon que ha estat més aviat escassa. La publicació, remarca, desitja revertir aquesta tendència, demostrant que les festes marines “no només pertanyen als gremis de pescadors i mariners, sinó també al conjunt de gent que viu en municipis costaners”.

Reivindicació de Sant Elm

De la mateixa manera que Sant Isidre ha substituït Sant Galderich com a patró dels pagesos, la Mare de Déu del Carme ha arraconat a Sant Elm com a patró dels navegants. Carrera lamenta que, a més, “moltes vegades es presenta com la patrona dels pescadors, i fins i tot se li ret homenatge en poblacions que no tenen port”. Malgrat això, el culte a Sant Elm encara es preserva en molts ports del país, que comencen la temporada coincidint amb la seva diada (2 de juny). Calendari de les festes de Mar també es concep, doncs, com una reivindicació d’aquest patró originari del segle XIV malauradament avui massa oblidat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa