Tornaveu
El llibre que ho explica tot sobre el Corpus, la festa per excel·lència

El folklorista Amadeu Carbó publica el llibre Corpus. La festa de les festes (ed. Morera, 2020), en què respon a preguntes sobre aquesta festa i transporta el lector al seu origen, evolució i transformació fins al moment actual. “Saps que molts elements festius provenen del Corpus? Què significaven el lleó, l’àliga o la mulassa enmig de la processó? Quan van aparèixer els gegants? Per què el Corpus era el dia de l’any que més treballaven les modistes? Per què es fa “l’ou com balla”? Com es perfumaven els carrers durant la festa?”, pregunta Amadeu Carbó als lectors.

L’ou com balla, les catifes de flors, les enramades, els gegants, l’àliga, el drac, els diables, els cavallets cotoners… tots els elements i expressions que participen de les nostres festes populars actuals tenen una part molt important dels seus orígens en una gran festa que l’any 2020 celebra 700 anys d’història a Barcelona: la processó del Corpus Christi, un esdeveniment solemne i espectacular que va ser instituït al segle XIV com a exaltació pública de l’eucaristia i que va traspassar el seu significat religiós per convertir-se en la gran festa del poble.

Al llibre també s’hi relaten els períodes més difícils d’aquesta festa, que va estar desapareguda durant uns anys a Barcelona i que es va recuperar l’any dels Jocs Olímpics. Avui, el Corpus forma part del calendari festiu de la ciutat i té dues parts ben diferenciades: la desfilada del Seguici Popular de Barcelona amb elements d’imatgeria festiva, música i danses, i la processó del Corpus Christi de la seu, de caràcter estrictament religiós.

Corpus, que forma part de la col·lecció l’Ermità, està estructurat en breus capítols que fan un recorregut cronològic per les diferents etapes que la festa ha viscut al llarg dels segles, des dels seus inicis al segle XIV i la seva consolidació, fins a la desaparició a partir del 1979 i la recuperació l’any 1992. Es fa a través d’uns relats ben curiosos que descriuen el seu protocol i la imatgeria festiva. I hi trobareu també il·lustracions, dites populars i un recull de textos històrics que ofereixen una visió més completa d’aquesta extraordinària celebració.

Amadeu Carbó presentarà el seu llibre a la xarxa aquest dijous 11 de juny a les 12 h. Podeu seguir-la en el canal YouTube de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa