Tornaveu
El Govern vol protegir de denúncies les activitats culturals i tradicionals

El 2022, un jutge ordenava la suspensió de tots els concerts de la Patum a la plaça Cim d’Estela i obligava el consistori a traslladar els concerts a altres punts de la ciutat. Tot plegat, arran de la denúncia d’una residència de gent gran, que va considerar que el soroll era excessiu. Per evitar que les festes culturals del país puguin ser suspeses per la simple queixa d’un ciutadà que ho posi en mans d’un jutge, la Generalitat ha anunciat una estratègia legal. Ha inclòs a la llei d’acompanyament dels pressupostos -a l’espera que s’aprovin al Parlament de Catalunya- un article que habilita els ajuntaments a suspendre temporalment els límits acústics en cas d’activitats culturals o tradicionals amb un arrelament rellevant.

Caldrà una declaració d’impacte ambiental

La proposta del Govern, que està condicionada a l’aprovació dels comptes, concreta que, “amb motiu de l’organització d’actes tradicionals, festius, esportius, culturals o d’altres, que tinguin un arrelament o un interès social especials, els municipis poden adoptar, en determinades zones i prèvia valoració de l’impacte ambiental, la suspensió provisional dels objectius de qualitat acústica en aquestes”. La mateixa Generalitat ha tingut en compte a l’hora de redactar el text el fet que cop hi ha més litigis de veïns contra la celebració d’aquests actes, cosa que genera “inseguretat jurídica als consistoris locals que els organitzen”.

La norma pretén dotar d’una cobertura legal per la realització d’aquestes activitats alhora que es procura minimitzar l’impacte acústic sobre els veïns residents en les zones properes als desenvolupaments d’aquests actes amb mecanismes de gestió ja contemplats per la normativa. Sigui com sigui, els ajuntaments necessitaran presentar un estudi acústic que acrediti que les millors tècniques disponibles no permeten complir amb els objectius de soroll establerts. En cas que tiri endavant, la Generalitat oferirà suport tècnic als ajuntaments amb l’elaboració de guies i propostes per tramitar una suspensió d’objectius de qualitat acústica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa