Tornaveu
El coronavirus restringeix les fogueres de Sant Joan

La crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus deixarà ferida una de les festes més lluïdes i emblemàtiques del país, la revetlla de Sant Joan. Amb les restriccions pel desconfinament, les celebracions seran de petit format, i hi haurà restriccions també amb les fogueres, l’element clau de la nit més curta de l’any. En el cas de Barcelona, l’Ajuntament ha decidit un seguit de mesures, entre les quals, tancar les platges, que quedaran clausurades a les 20.00 hores de la nit del 23, a més de prohibir les fogueres. Només seran autoritzats els foguerons de petit format i sempre que estiguin degudament cerclats i amb un aforament reduït.

Una prohibició que suposa un cop, tot i que temporal, a una tradició molt arrelada a la ciutat. De fet, la seva preservació i potenciació és l’objectiu de la iniciativa que va sorgir el juliol del 2019, Cremem Barcelona, que en aquests dies pren encara més rellevància. Un grup de persones interessades en la promoció i preservació de les fogueres de Sant Joan a Barcelona veia amb preocupació determinades accions municipals que dificultaven el normal desenvolupament de fogueres que fins al moment no havien tingut problemes de llicències, i van decidir crear la plataforma, integrada per persones i entitats vinculades a les fogueres barcelonines i també persones a títol personal que són seguidores de l’àmbit festiu barceloní.

Cremem Barcelona lluita perquè es duguin a terme accions de protecció i salvaguarda de les fogueres existents a Barcelona i per cercar estratègies d’adaptació de les fogueres a la trama urbana des del punt de vista normatiu, patrimonial, social i de sostenibilitat. Després de mesos de reflexió i treball, la plataforma proposa “una revisió racionalitzada de la normativa vigent en matèria de fogueres a Barcelona”, una “una mirada sostenible i respectuosa de les fogueres” i la confecció d’un cens de fogueres que “ens permeti posar les diverses organitzacions i entitats en contacte per tal de crear sinergies, identificar problemàtiques i solucions comunes”.

En aquest sentit, reclama una actuació municipal de protecció i preservació d’urgència a aquestes fogueres censades ja existents, alhora que posa sobre la taula la possibilitat de declarar la Nit de Sant Joan a Barcelona com un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), en la seva vessant de l’immaterial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa