Tornaveu
El barri del Pi, de festa per homenatjar Sant Josep Oriol

És una celebració amb poca tradició en termes històrics, però ja consolidada a Barcelona. És la festa de Sant Josep Oriol, que neix al barri del Pi l’any 1995 fruit de la iniciativa de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, els comerciants i els veïns del barri, que van decidir de recordar la figura d’un sant que, aquest sí, té segles d’història. Sant Josep Oriol va néixer i viure a Ciutat Vella durant la segona meitat del segle XVII. Molt venerat pel barri, va destacar per la seva dedicació als malalts i als pobres, però també per la seva austeritat, fins al punt que els veïns li van posar el sobrenom de Doctor Pa i Aigua. La festa de Sant Josep Oriol, de fet, la festa del barri del Pi, envairà del 17 al 25 de març les places i carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Pi, amb l’epicentre de les activitats el dia 23 de març, diada del Sant.

Les Festes inclouen actes de tot tipus, sempre amb la cultura popular i tradicional com a element indispensable; des de la tradicional sortida dels quatre Gegants originals del Pi (peces del s. XVIII que només apareixen un dia a l’any al carrer) fins a l’esperada Cercavila de Festa Major en honor a Sant Josep Oriol. Els gegants del Pi protagonitzen bona part de les activitats, amb el pedigrí que els atorga ser uns dels més antics de Catalunya. La primera referència d’en Mustafà i l’Elisenda data del 1601, i la de l’Oriol i la Laia, del 1780.

El dissabte 17 es dóna el tret de sortida amb el repic de les campanes de l’església del Pi i el pregó a càrrec d’Emili Boada i Rovira, comerciant del barri. El mateix dia es farà la remembrança del miracle de les monedes del sant i una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. A la tarda hi haurà una actuació castellera amb els Castellers de Barcelona i de Cerdanyola, i al vespre es representarà el Retaule de Sant Josep Oriol.

El diumenge 18, bèsties d’arreu dels Països Catalans acompanyaran el Lleó i la Mulassa de Barcelona. Dijous 22 de març hi haurà una xerrada a la Casa dels Entremesos: “Festes i imatgeria festiva a l’Arxiu de Santa Maria del Pi”, a càrrec de Jordi Sacasas, arxiver de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, que explicarà les diverses referències històriques dels quatre gegants del Pi i de la Mulassa, com són referenciades, al llarg dels segles, per l’arxiu parroquial i, fins i tot, com recull informació d’altres figures festives com ara: l’Àliga, el Drac, el Bou, els diables o els gegants de Santa Maria del Mar o de l’ordenació de la Processó de Corpus de la parròquia del Pi.

Divendres 23, diada de Sant Josep Oriol, una cercavila infantil i l’ofici de festa major, amb la ballada dels gegants originals i el cant dels goigs del sant. Dissabte 24 començarà amb la tradicional Passejada dels Oriols, protagonitzada només pels gegants masculins de Ciutat Vella. Al migdia actuarà l’Esbart Català de Dansaires, i a la tarda hi haurà jocs i els populars Atracaments d’en Perot lo Lladre. A la nit tothom està convidat a moure’s al ritme de la música del ball de festa major. I finalment, diumenge 25, com a cloenda, hi haurà matinades a càrrec de grallers i tabalers, i una cercavila de festa major molt especial: hi participaran lleons d’arreu de Catalunya per celebrar els 25 anys de la recuperació del Lleó de la ciutat. També hi haurà gegants i altres figures convidades, com el Cavall dels Nebot, de Riudoms, la bèstia més gran de Catalunya.

I en paral·lel als actes festius, podeu participar al concurs d’Instagram i al concurs de Cartells. A la Casa dels Entremesos hi podreu veure les imatges que van quedar finalistes al Concurs d’Instagram de l’any passat i així preparar els mòbils per enguany participar al #ConcursSJO18. També es podrà gaudir de l’exposició dels cartells presentats al segon Concurs públic per triar cartell de les Festes de Sant Josep Oriol 2018, entre els quals es podrà veure el cartell guanyador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa