Tornaveu
El barri del Pi celebra les Festes de Sant Josep Oriol

Un any més, els voltants de la Basílica de Santa Maria del Pi es preparen per celebrar una de les Festes Majors més llargues que tenen lloc a Barcelona, amb tradicions pròpies que les fan especials. L’ambient festiu es podrà començar a sentir a partir de dijous 16 de març, quan a la Casa dels Entremesos s’inaugurarà l’exposició del concurs de fotografia d’Instagram de l’any passat, així com els cartells presentats al concurs de cartells d’enguany. També s’aprofitarà per entregar el premi al cartell guanyador, obra d’Irene Zanni.

Dissabte 18 ja s’iniciaran oficialment les Festes amb el Pregó a la plaça del Pi, que enguany pronunciarà el president del Memorial per la Dignitat, el sr. Jordi Miravet. Abans de l’acte, i al so dels recuperats Ministrers del Pi, s’estrenarà la recentment descoberta Música Heràldica del Pi. Es tracta d’una peça molt curta datada de l’any 1422 que es trobava a l’Arxiu del Pi i s’adopta com a música de senyal heràldic. Durant l’acte també es podran veure els quatre Gegants originals del Pi, que són del segle XVIII-XIX i només surten aquest dia en tot l’any.

A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els de Cerdanyola del Vallès, i al vespre el tradicional Retaule de Sant Josep Oriol, una obra monumental que es fa a l’interior de la Basílica i que narra la vida i obra de l’anomenat “Doctor pa i aigua”.

L’endemà és el torn de “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona” en què les dues peces del bestiari històric barceloní reben un convidat cadascuna. En aquesta ocasió el Lleó rep l’Àliga de la Patum de la Pietat de Berga, que no és gaire donada a sortir de la seva ciutat i serà acompanyada per la música d’una banda. La Mulassa rebrà la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú, un conjunt únic i singular que pertany al Seguici vilanoví i ballarà per primer cop dins la Basílica del Pi. Durant l’acte es podrà aconseguir la postal commemorativa de la diada.

Dimecres 22 a les 20h i a la Casa dels Entremesos, tindrà lloc la xerrada Preparació física per a dur figures festives a càrrec de la sra. Lucía Fernández Garcia i el sr. Arnau Herrera Sol, estudiosos del tema.

El 23 de març és la diada de Sant Josep Oriol i per tant se celebrarà l’Ofici de Festa Major al Pi, amb la presència dels quatre Gegants originals del Pi, el cant dels goigs a Sant Josep Oriol i la inauguració de l’exposició Santa Maria del Pi. Una església al cor de Barcelona.

El divendres 24 arribarà carregat de novetats amb una sessió de contacontes a la plaça de Sant Josep Oriol dedicada als gegants i festes tradicionals. Al vespre, abans de l’Emmulassa’t! (una de les propostes noves de l’any passat, acollida amb molt d’èxit) hi haurà projeccions a la porta de la basílica que dóna a la plaça. A les 21.30h sortirà esbojarrada la Mulassa vella de Barcelona, acompanyada per la Fanfara de Torredembarra i moltes sorpreses. En acabar, el grup folk “Bauma” convidarà a ballar a tothom fins la mitjanit.

Dissabte serà un dia carregat de tradicions en què es veurà un any més la Passejada dels Oriols (cercavila en què només hi participen els gegants “homes”), l’exhibició del centenari Esbart Català de Dansaires, els Tallers infantils, la Xocolatada i els famosos Atracaments d’en Perot lo Lladre per les botigues del barri, on es reparteixen els populars “duros de xocolata”. A la nit la plaça de Sant Josep Oriol s’omplirà amb la música del duet “Lady Whanda”.

I diumenge 26 acabaran les celebracions amb els actes més concorreguts. De bon matí, les Matinades de grallers i la Diada dels Falcons de Barcelona, seguides de la Cercavila de Festa Major, que enguany s’amplia amb colles de capgrossos i balls tradicionals que se sumen al bestiari i gegants habituals. En aquesta edició cal destacar la presència dels Gegants i Nanos de Vinaròs (País Valencià) i dels convidats d’honor: els històrics Gegants Faraons de Lleida, documentats des del 1906 i que acostumen a sortir poc de la seva ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa