“Trampes, trampes, tot són trampes”
Les trampes barcelonines eren un element festiu municipal format per dues persones a cavall que, fins als anys 1960, sortien pel Corpus i que, amb un timbal anaven marcant el ritme de la processó. Les trampes desfilaven davant dels gegants i nans, precedint la processó i les autoritats, i la picaresca popular va inventar una lletra pròpia per acompanyar el repic característic: “tram-pes, tram-pes, tot són tram-pes”, al·ludint maliciosament als embolics de l’administració comunal.
L’exposició recupera la memòria d’aquests músics, que des de llavors van ser coneguts com trampes, presentant dos models de vestits originals i restaurats, amb els seus complements: barrets, calçat, guants i gorgueres, i la sella, les trompetes i les timbales. És el primer cop que s’exposen aquestes peces, que formen part d’una col·lecció més àmplia, que inclou també el vestuari de patges, trompeters, pregoners i tot un seguit de personatges festius que van anar desapareixent del Corpus amb l’arribada dels ajuntaments democràtics.
El Corpus als barris barcelonins
L’exposició de les trampes s’inaugura aquest dijous (20 hores) i una setmana després obre les portes Octaves, que recupera les processons de Corpus que feien les parròquies dels barris de la Barcelona Vella al llarg de la vuitada i, amb l’annexió, les dels antics municipis del Pla.
Aquestes celebracions, anomenades octaves, eren una festa de guarniment de l’espai urbà i de lluïment personal, ja que els barcelonins es vestien amb les millors gales: era el moment per excel·lència de mirar i ser mirats, explica Xavier Cordomí, director de La Casa i comissari de l’exposició, juntament amb Montserrat Garrich. Però les octaves eren també un espai de participació social, amb la implicació de tots els estaments i de molts col·lectius i associacions.
La mostra recorre la història d’aquestes processons entre els anys 1879, data de l’agregació dels municipis, fins al Concili Vaticà II. I ho fa “a través de documentació, revistes, il·lustracions, imatges i acudits” procedents d’arxius històrics i Associació de Festes de la plaça Nova i l’Esbart Català de Dansaires, i també “a través d’olors i sons de la festa”, explica Cordomí, i que feien lluir la ciutat amb gran esplendor.
700 anys del Corpus a Barcelona
A banda d’aquestes dues mostres, La Casa dels Entremesos prepara un ampli programa d’activitats per celebrar els 700 anys del Corpus a Barcelona: una xerrada al voltant de les octaves, la Ballada de la Vigília de Corpus, la tradicional elaboració de la catifa floral o la presentació de l’Àliga Vella de Barcelona restaurada.