Tornaveu
Deu cites imperdibles de la Mercè més tradicional

La Nit de la Vigília

Una de les novetats de la Mercè d’enguany és la recuperació, el dia 23, de la Nit de la Vigília, un acte que es troba documentat en diverses ocasions al llarg de més d’un segle i mig d’història de la Mercè. Els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar sortiran en cercavila a les 22.45h des de la plaça de Sant Jaume per recórrer els carrers Ciutat, del Regomir, Ample, d’Avinyó, Ferran. A la desfilada participarà la Banda de la Vigília, una formació creada expressament per l’ocasió integrada per una vintena de músics amb instruments tradicionals, que interpretaran melodies típicament barcelonines, a més d’una peça original.

Seguici de la Mercè

Al migdia l’acte més solemne i protocol·lari de les festes començarà la seva cercavila des de la plaça de la Mercè fins al Palau de la Virreina. Hi participen la Banda Municipal, els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac de Ciutat Vella, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. Tanquen la comitiva les vuit colles castelleres de la ciutat.

Diades castelleres

Els castellers tornaran a ocupar la plaça de Sant Jaume després de dos anys sense aixecar castells per la Mercè. Seran dues cites. El dissabte 24 de setembre (13h) hi haurà la diada de les colles locals amb vuit colles castelleres de la ciutat: Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble Sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, Sarrià i els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample.

Diumenge 25 (12h) es farà la diada castellera històrica de colles convidades, amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Joves Xiquets de Valls.

72è Concurs de Colles Sardanistes

El diumenge 25 (11h), l’Avinguda de la Catedral acollirà aquest concurs que organitza la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona. Agrupacions de tot el país competiran per aconseguir l’estatueta de bronze de l’Àliga de la Ciutat o dels Gegants de la Ciutat. En finalitzar el concurs, a les 13h, es farà una ballada oberta a tothom, amb la música de la cobla La Mil·lenària de Perpinyà. A més, a la tarda, a la plaça de Sant Jaume es farà una ballada popular amb la cobla Lluïsos de Taradell.

Mercè Dansa

Diumenge 25 torna la tradicional mostra de danses vives d’arreu de Catalunya. Serà en dos escenaris: l’Avinguda de la Catedral al matí i la plaça Sant Jaume a la tarda. Enguany l’esdeveniment celebra 30 anys i per aquest motiu hi participaran diverses danses singulars convidades per l’Esbart Català de Dansaires, organitzador de la festa. Hi haurà el Ball de Canuts i Rams d’Agramunt, el Ball de Figuetaires de Vilafranca del Penedès, el Ball de Teixidores de Sant Andreu de Palomar, el Ball de Mocadors de Sant Climent de Llobregat i el Ball dels Aristòcrates de Molins de Rei, entre altres.

L’acte de la tarda es clourà amb la ballada col·lectiva del Galop de la Mercè, que enguany commemora els seus 25 + 1 anys i també vol ser un homenatge al músic Jesús Ventura, compositor de la melodia, qui va morir el passat mes de maig.

Gegants, bastons i foc al Passeig de Gràcia

El Passeig de Gràcia, que commemora el seu bicentenari, serà un dels epicentres de la cultura popular durant tot el diumenge. Al matí a partir de les 11h acollirà la Ballada de gegants modernistes, amb els Gegants Americanos de Sitges, nous de Torredembarra, nous d’Argentona, nous de Sallent, de la UAF de Valls, de Rubí i l’Antoni Gaudí de Riudoms, acompanyats d’altres figures de la ciutat, com els Gegants de la Pedrera, els de Gràcia, la Crespinella, l’Ocellaire de l’Eixample i en Gaudiamus del Coll.

A la mateixa hora, es farà un Matí Bastoner, amb exhibició i la cercavila de les colles bastoneres de la ciutat.

A la tarda, a partir de les 17h hi haurà tabalada i correfoc infantil, com a preludi del correfoc, que començarà a les 20.30h. Més de seixanta colles provinents dels barris de Barcelona sortiran de la Porta de l’Infern, ubicada al capdamunt del Passeig de Gràcia, i baixaran fins al carrer Aragó, omplint la festa amb coets, carretilles, petards i pólvora.

Concert de Joana Dark

Dissabte 24 (20h) la cantant Ariadna Rulló, o Joana Dark, presenta el seu primer EP, La lireta, basat en les cançons populars recollides per Joan Amades en Folklore de Catalunya (1950-1969), passades per la música electrònica i portades a l’actualitat. Un treball que reivindica la memòria oral i dona veu a les nostres avantpassades. Serà a Fabra i Coats dins Acció Cultura Viva.

Pobles, festa i dansa

La Banda Municipal de Barcelona oferirà la nit de divendres (20.45h) a la plaça Major de Nou Barris el concert ‘Pobles, festa i dansa’, en què repassarà les músiques que sonen les festes majors dels pobles. El programa inclou músiques de ball de diferents indrets del món i de tres músics de Catalunya i València, Joaquim Serra, Joan Lamote de Grignon i Manel Oltra.

Els balls Corejats de Clavé

Tres cors d’homes, orquestra simfònica i per primera vegada, un esbart, per recrear les populars sessions de cant ballable a l’aire lliure que oferia Anselm Clavé a Barcelona a mitjans del segle XIX. És el concert que proposa la Federació dels Cors de Clavé diumenge 25 a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Al final, el públic també es podrà sumar al ball.

La Festa de l’Associa’t

La tradicional mostra d’associacions de la Mercè s’ha reinventat per fer-la més participativa i descentralitzada. Hi haurà prop de setanta activitats, en forma d’espectacles, tallers, xerrades i jocs, etc., a sis espais: Avinguda de la Catedral, la Torre de la Sagrera, el Mas Guinardó, la sala Pepita Casanellas del barri de la Marina, l’Auditori Martí. Entre les propostes, podrem gaudir del concert ‘Cinema, dona, leitmotiv’ de la Banda Simfònica de Barcelona, una cantada d’havaneres amb Món Raval, espectacles de danses i músiques de cultures del món, diversos tallers (de puntes tradicionals, construcció de nines Montakes ucraïneses o de receptes cuinades per persones desplaçades), i també propostes per a una ciutat més inclusiva.

A més, Ràdio Associa’t emetrà en directe i donarà veu a totes les entitats participants, des de l’estudi de Ràdio Rambles situat davant del Palau de la Virreina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa