Tornaveu
Catalunya, preparada per la participació a l’Smithsonian Folklife festival

La Generalitat de Catalunya ha presentat la sèrie d’actes que s’emmarcaran dins del programa Amazing Catalonia! (Catalunya mervellosa), i que té el seu origen i centre principal en el fet que Catalunya és la cultura convidada a l’Smithsonian Folklife Festival, un certamen de manifestacions folk que té lloc del 27 de juny al 8 de juliol a Washington DC. Amb motiu d’aquesta participació hi haurà una representació de la cultura popular i ,en general, de la cultura catalana a través de diverses activitats . La presència catalana als Estats Units d’Amèrica s’intensificarà abans del festival, coincidint amb el Dia de Sant Jordi, i també Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor de la UNESCO. A més d’altres activitats programades per impulsar el coneixement de Catalunya als EUA.

La presentació del programa Amazing catalonia s’ha dut a terme dijous 12 d’abril al Palau Moja de Barcelona a càrrec de la directora general de Cultura Popular, Maria Àngels Blasco; el director general de Difusió, Ignasi Genovès; el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent; i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano. Cal destacar que la participació catalana de l’Smithsonian Folklife Festival 2018 coincideix amb l’Any Europeu del patrimoni Cultural, promogut per la Unió Europea, i essent com és una oportunitat única per internacionalitzar la cultura catalana arreu del món, la Generalitat de Catalunya ha establert l’any 2018 com l’Any del Turisme Cultural.

“Catalunya: tradició i creativitat des de la Mediterrània”

Amb aquest lema Catalunya es presenta a l’Smithsonian Festival Folklife Festival. El certamen, que celebra la 51a edició, té lloc al National Mall de Washington, un espai que concentra 16 dels museus més importants del país. La presència catalana s’estructurarà al llarg de quatre espais al National Mall, entre els quals destaquen un escenari d’actuacions, un espai “ateneu” per a conferències, i, entre d’altres, l’espai “rambla” per a demostracions d’artesania, dansa, i pel seguici i la imatgeria festiva.

La participació de la cultura catalana coincidirà amb el 31è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk, que per primera vegada té lloc fora d’Europa, i que portarà per lema Ponts de cultura: un viatge d’anada i tornada, Europa-Amèrica-Catalunya. L’Aplec d’enguany tindrà una primera etapa el mes de maig a Manresa, el cap de setmana de l’11 al 13 de maig.

Dit això, la llista d’artistes, artesans i entitats de la cultura popular que participaran al Smithsonian Folklife Festival són:

Seguici Festiu: Adifolk (Capgrós Folk), Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (Gegants En Treball i Na Cultura), Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (Drac i Fura), Associació de Festes de la Plaça Nova (Arpella del Barri Gòtic), Associació de Geganters i Grallers d’Oliana (Gegants Vells d’Oliana) i els Diables d’Igualada.

Castellers: Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Artesans/ conferenciants: Ángel Zamora (mestre forner), Associació Cultural de Fallaires d’Isil, Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus – Universitat de Lleida, Enric Pla (artesania – ferro), Eva Rosich (herbolària), Federació Catalana d’Entitats Catifaires, Federació d’Ateneus de Catalunya, Joan Farré (artesania – fibra vegetal), Jordi Traveria (artesania – vidre), Josep Maria Contel (historiador), Josep Madrenas (artesania – ceràmica), Lívia Garreta (artesania – trencadís), Miquel Grima (artesania – creació d’imaginari), Museu de la Pesca, Pau Fernández (vestuari tradicional), Roger Solé (artesania – pedra seca).

Hi haurà una nodrida representació musical amb Alidé Sans (que cantarà en aranès), Carles Belda, la Coba Catalana dels Sons Essencials, l’Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, Ivan Caro, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis i Les Anxovetes.

El combinat d’activitats és intensiu i mostra una bona representativitat territorial de totes les manifestacions culturals de Catalunya. Es preveu que del 27 de juny al 8 de juliol l’Smithsonian Folklife Festival aplegui més d’un milió de visitants.

També en el marc de l’Smithsonian Folklife Festival, l’Institut Ramon Llull, ha organitzat un concert de música antiga a càrrec de Jordi Savall, el 27 d’abril a la St. Mark’s Episcopal Church de Washington DC, en el qual oferirà cançons del llibre medieval de cançons Cançoner montserratí.

Un Sant Jordi molt universal

Dins del programa Amazing Catalunya es duran a terme diverses activitats amb el suport de l’Institut Ramon Llull, a diferents universitats estatunidenques com ara a Stanford amb la projecció d’un film d’Albert Serra i una conferència que el mateix cineasta oferirà. La Universitat de Georgetown entre el 23 i 24 d’abril projectarà el film Incerta Glòria, d’Agustí Villaronga i s’hi celebrarà la conferència Catalonia Today: Quo Vadis, on els professors de la universitat de Georgetown: Laia Balcells i Josep Coloner parlaran de l’actual situació política a Catalunya. La Universitat de Califòrnia, la de Harvard, així com altres punts com ara la llibreria McNally Jackson de Nova York, oferiran altres activitats amb escriptors catalans i experts. Cal destacar que amb motiu de Sant Jordi els casals catalans de Nova York, Washington, Califòrnia i Houston, oferiran també activitats.

La presència catalana als Estats Units ha comprès ja algunes activitats com la programació de diversos concerts de bandes catalanes al festival de cinema i Música South by Southwest d’Austin, Texas, i també comptarà, entre d’altres accions, amb una campanya promocional als EUA.

La participació de Catalunya a l’Smithsonian Folklife Festival i el programa Amazing Catalonia! és possible gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, amb l’Ajuntament de Valls, i al suport de l’Institut Ramon Llull. També hi ha aportacions d’empreses privades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa