Tornaveu
Catalunya, cap a la internacionalització a l’Smithsonian de Washington

La cultura catalana en aquests moments és a Washington participant a l’Smithsonian Folklife Festival que té lloc al conegut com a National Mall, centre cultural i museístic de la ciutat dels Estats Units d’Amèrica.

El Folklife festival que ha començat el 27 de juny fins al 8 de juliol, enguany presenta com a convidades la cultura catalana i l’armènia. La notícia que per si mateixa és positiva, ho és encara més, per com la cultura popular catalana tindrà una àmplia presentació. La participació de la cultura catalana és possible gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i l’Ajuntament de Valls, i el suport de l’Institut Ramon Llull.

Des de Catalunya, les principals autoritats han viatjat cap a Washington. El president de Catalunya, Quim Torra, ha intervingut en la inauguració el dimecres 27 de juny de l’Smithsonian Folklife Festival, on també ha participat Armen Sarkissian, president armeni. La consellera de Cultura, Laura Borràs, i la directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Maria Àngels Blasco, també hi són presents.

La presentació de la cultura popular catalana s’estructurarà a partir de quatre espais diferenciats distribuïts al National Mall. Hi haurà quatre espais dedicats als Pirineus, la vida rural, la ciutat i la Mediterrània amb la voluntat de mostrar el patrimoni immaterial del país des d’una òptica geogràfica.

Un espai central, inspirat en una Plaça Major, que comptarà amb un escenari per actuacions, i on mentre s’escriuen aquestes línies ja hi ha hagut les primeres cercaviles, que han reunit als Gegants Cultura i Treball de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el drac de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, o el nou capgròs, Folk, de l’Associació per a la difusió del Folklore (Adifolk). Tal com des dels grups han transmès per xarxes socials, aquestes manifestacions han despertat l’admiració dels americans. Cal afegir que enguany el 31è Aplec Internacional que organitza Adifolk, i que aplega una gran representació de la cultura popular catalana, el durà a terme dins dels actes de Catalunya com a convidada al festival.

L'”Ateneu” serà l’espai de trobada entre els participants i els assistents, on tindran lloc les conferències i l’intercanvi d’experiències. Finalment hi haurà un espai, anomenat Rambla, on hi haurà diferents representacions de dansa a càrrec de l’Esbart Ciutat Comtal. En aquesta zona també hi haurà demostracions d’artesania.

Cal destacar que els materials (gegants, bestiari…) han arribat a Washington després d’un mes i mig de viatge per mar, cal destacar també que tot ha arribat en perfectes condicions per a ser gaudit pels americans i totes les persones que acull el Smithsonian Folklife Festival.

El programa s’ha preparat entre el Departament de Cultura i l’Smithsonian Institution, el qual aplega els diferents museus del National Mall. Pel que fa a la cultura popular, es pot destacar que a Washington s’han desplaçat els següents grups.

L’Agrupació de Colles de Gegants de Catalunya (amb els Gegants en Treball i na Cultura), l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (Drac Fúria), l’Associació de Festes de la Plaça Nova (arpella del Barri Gòtic), l’Associació de Geganters i Grallers d’Oliana i els Diables d’Igualada. També han assistit la Colla Jove dels Xiquets de Valls, i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Des de l’àmbit de la música i la dansa, també hi ha una gran representació de la cultura tradicional i popular amb l’Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Carles Belda, Ivan Caro, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis i Les Anxovetes, tots ells grups que han redefinit el folk, aportant innovació i frescor; treballant amb la tradició, per mantenir-la viva. És important destacar la presència d’Alidé Sans, que representarà la llengua aranesa.

Més d’un milió de visitants en deu dies

L’Smithsonian Folklife Festival, iniciat el 1967, és una exposició internacional de patrimoni cultural viu que l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage organitza anualment a l’aire lliure al National Mall de Washington DC durant deu dies, entre juny i juliol.

El Festival és l’esdeveniment cultural anual més gran de la capital dels EUA i alhora té un gran impacte i retorn en el país que hi és representat. Aplega més d’un milió de visitants, la majoria turistes dels mateixos EUA, i la premsa nord-americana se’n fa també ampli ressò.

La cultura catalana continua imparable el seu camí cap a la internacionalització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa