Tornaveu
Arrenca Santa Eulàlia, la gran festa de la cultura popular

Per combatre els dies freds, curts i grisos de l’hivern, Barcelona presenta aquests dies una fórmula infal·lible més enllà de quedar-se a casa al costat del radiador o amb una manta: les festes de Santa Eulàlia. Durant cinc dies, en què les entitats de la Federació de la Casa dels Entremesos tenen un protagonisme especial, la cultura popular tornarà a conquerir la ciutat en honor de la seva, i més antiga, patrona.

Les festes arrenquen demà divendres amb els Protocols de l’Àliga (20h). L’Àliga de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó, els gegants de Santa Maria del Mar i els trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume fins a la basílica Santa Maria del Mar. A continuació, el públic podrà gaudir de Contrabanda, un espectacle innovador que fusiona les bandes musicals i els esbarts dansaires, amb la Lira Ampostina i l’Esbart Sant Martí.

Durant el cap de setmana Barcelona serà un gran aparador de la riquesa de la cultura popular catalana. Dissabte al matí els protagonistes seran les seccions infantils de diverses colles: esbarts, diables, tabalers, sardanistes, geganters… A la tarda, els correfocs (a les 18.15h el dels petits diables i a les 20.15h el correfoc de Santa Eulàlia) ompliran de foc, petards i disbauxa els carrers al voltant de la Plaça Sant Jaume i la Plaça Nova. En acabar, l’interior de la Catedral acollirà Eulàlia, un espectacle de música i dansa que es representa damunt la cripta amb el sepulcre de les relíquies de la patrona de Barcelona.

El diumenge de Santa Eulàlia sempre és un dia intens. Ben d’hora les matinades de grallers recordarà els veïns i veïnes que la ciutat està de festa. Després de l’actuació dels Falcons de Barcelona, arribarà la trobada de gegants de Santa Eulàlia. Els gegants i el bestiari de totes les colles de Ciutat Vella i un bon reguitzell de convidats s’apleguen a la Plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte que va ser l’origen la festa actual.

Al matí també hi haurà mostra d’esbarts infantils i juvenils, desfilades musicals i big band, trobada de puntaires i actuacions de les colles de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, Sarrià i la Jove de Barcelona donaran inici a la temporada castellera a la ciutat.

A la tarda es farà la cercavila dels gegants del Corpus i els de Carnaval, amb peces arribades de tot Catalunya per celebrar el 100è i el 160è aniversari dels Gegants Nous i Vells de la Casa de la Caritat.

El 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia, es fan els dos dels actes més destacats de la festa major d’hivern. El primer serà, al matí, la col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament. La gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i saludarà des de la plaça el peó.

Al vespre (20.25h) es fa la passejada de les Laies, una cercavila amb totes les gegantes de Barcelona (que per aquesta diada passen a dir-se ‘Laia’) per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa. La processó finalitza a la plaça de Sant Jaume, amb el ball de Santa Eulàlia i l’actuació de la Cobla Ciutat de Barcelona, que posen punt i final a cinc dies de festa.

Més informació sobre les festes en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa