Tornaveu
A punt per la festa més lluïda, el Corpus

Coronada amb el ritual de l’ou com balla, la festivitat de Corpus, que arriba en el moment de màxim esclat de la primavera, té l’honor de ser de les celebracions més antigues que es duen a terme a Barcelona. El seu origen es remunta a la ciutat medieval, una època en què la religió era l’eix de la vida política i social no només de la ciutat, sinó de tot el país, i significava la culminació del cicle litúrgic que s’havia iniciat amb la Quaresma i la Setmana Santa. Barcelona celebra aquesta festa amb desenes d’activitats, si bé les més conegudes són la processó de primavera i l’ou com balla, una tradició arrelada i d’origen incert que consisteix a col·locar ous en fonts amb sortida d’aigua vertical i, gràcies a les lleis de la física, assistir al ritual de la dansa de l’ou, que mai cau mentre estigui sostingut en l’aire per l’aigua. Però el Corpus és també una festa popular per a grans i petits, que entre el 31 de maig i el 3 de juny aglutina tota mena d’activitats i mostra a tothom qui ho vulgui diferents equipaments de la ciutat per descobrir-hi racons adornats amb flors i amb la frescor de la primavera.

En aquest context, la Casa dels Entremesos ha preparat un paquet d’activitats per gaudir en família durant aquests dies. Serà un bon moment per veure l’exposició del Seguici Popular de Barcelona, 100 anys dels Gegants Nous o de la Casa de Caritat, amb figures tan rellevants com l’Àliga de la Ciutat de Barcelona, el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, el Bou de Barcelona, la Víbria de Barcelona, el Drac de la Ciutat Vella de Barcelona, la Tarasca de Barcelona, els Cavallets Cotoners de Barcelona, els Gegants de la Ciutat, els Gegants grans del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar. Serà a partir de dijous 31 de maig a la plaça de Sant Jaume. Diumenge 3 de juny a la tarda i hi haurà actuacions de la Moixiganga de Barcelona, els Falcons de Barcelona i Ball dels Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus de Barcelona, i a les 19.15h, arrencarà la processó festiva de Corpus, en què hi participarà una llarga llista d’entitats representatives de la cultura popular de la ciutat. El recorregut començarà a la plaça de Sant Jaume, Bisbe, plaça Nova, Arcs, Portal de l’Àngel, Comtal, Via Laietana, Joaquim Pou i acabarà a l’avinguda de la Catedral.

També hi haurà altres activitats com la Catifa de Flors, a càrrec de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, al pati de La Casa: “100 anys dels Gegants de nous de la Casa de Caritat o del Corpus de Barcelona”, una exposició de titelles tradicionals dels segles XVIII-XXI i la mostra La Mulassa de Barcelona: 450 anys. A més, enguany els Gegants del Corpus estan d’aniversari. Compleixen un segle de vida. L’any 1918, la Diputació de Barcelona va encarregar la construcció d’una parella de gegants que s’inspirava l’estètica i la figuració dels Gegants Vells de la Casa de Caritat, peces propietat de la Societat del Born creades el 1859. Així van néixer els Gegants Nous de la Casa de Caritat o del Corpus de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa