Tornaveu
50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Barcelona

L’arribada de la Flama del Canigó a Barcelona l’any 1967, tal com explicava Ernest Costa en aquesta entrevista a Vilaweb, no fou exempta de complicacions: visites esbojarrades a l’alcalde Porcioles, pressions al Governador Civil, autoritzacions d’última hora, presència de municipals escortant la comitiva, i sobretot molts moments d’angoixa i nervis. Mil i un maldecaps per aconseguir que un feix de llenya provinent del Canigó, i tot allò que el feix representava pel catalanisme polític, fos rebut a Plaça Sant Jaume. El retorn d’una flama més simbòlica que literal.

Per commemorar com es mereix el cinquantè aniversari d’aquesta data, la Comissió Flama del Canigó Barcelona 2017 ha organitzat una edició especial. Divendres 23 de juny, la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona acompanyarà la flama fins a la Plaça Sant Jaume, on serà rebuda per l’Àliga de Barcelona i els Gegants de la ciutat (18:30h). Enguany, l’honor de pronunciar el missatge de benvinguda ha recaigut en Toni Ayala. Destacat promotor i difusor de la Flama del Canigó, Ayala evocarà els creadors d’aquesta tradició tan arrelada als quatre punts cardinals dels Països Catalans i exalçarà la seva vigència com a reivindicació dels drets nacionals catalans.

Com a símbol del compromís de la capital catalana amb la Flama del Canigó, el feix estarà format per branquillons procedents de tots els seus barris. Acabat el parlament d’Ayala, desenes d’entitats encendran el seu testimoni per traslladar-lo a tots els barris barcelonins. En total, 27 fogueres il·luminaran els nou districtes de la ciutat comtal.

Els inicis de la tradició

A diferència de la majoria de tradicions, la Flama del Canigó té uns pares molt concrets i definits: Francesc Pujada, Esteve Albert i Josep Delonce. Inspirats en el poema Canigó, de mossèn Cinto Verdaguer, decidiren encendre una flama al capdamunt del massís durant la Nit de Sant Joan. Fins el 1966, la tradició no creuria la frontera pirinenca, hauria d’esperar un any més per arribar a la capital catalana, i no es celebraria lliurement, sense repressions, fins a la consolidació de les institucions catalanes (1981). Passats 60 anys des de la seva creació, la Flama es reparteix arreu dels Països Catalans com a símbol de la resistència de la cultura catalana.

Com a preludi del repartiment de la Flama del Canigó 2017, excursionistes d’arreu del país es concentraran al Canigó. S’hi citaran el cap de setmana del 17 i 18 de juny per transportar-hi feixos envetats amb el nom del seu municipi, creant una altra imatge poderosa de la germanor del poble català i el poder que ha exercit l’excursionisme per a conèixer el territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa