Tornaveu
150 anys de la Festa Major del Poblenou

Malgrat que de seguida es construeix bastir un programa extens i lluït, les mostres de rebuig envers la nova data s’allarguen fins a finals de la dècada dels vuitanta. Des de la mirada actual, algunes activitats que més sorprenen de les celebracions de finals del segle XIX són les curses de velocípedes o de dones amb càntirs sobre el cap. Vers aquelles dates, un gruix importants de carrers ja estaven guarnits. En el revers negatiu, cal fer notar que part de la població quedava exclosa de la festa per raons econòmiques. Especialment deslluïdes i tristes van ser les edicions de 1897 i 1898, marcades per l’annexió de Sant Martí a Barcelona i la Guerra de Cuba respectivament.

Durant la postguerra, la cultura popular va ser una de les poques escletxes on el catalanisme podia aflorar. En el programa de 1940 ja s’anuncien sardanes, si bé celebrades a la perifèria del Poblenou. Altres manifestacions permeses durant els anys quaranta van ser les actuacions de l’Esbart Dansaire Santa Maria -anunciat com a “conjunto de danzas regionales”—i tímidament el teatre en català. La Rambla del Poblenou era l’eix vertebrador de les activitats, que tenia en el parc d’atraccions un dels plats forts. L’organització de la Festa Major estava fortament polititzada pel franquisme, però els veïns buscaven escletxes de llibertat. Entre els actes més genuïns d’aquesta època, els concursos d’imitadors de còmics i cantants, o bé les proclamacions de pubilles d’entitats o carrers.

A mitjans dels anys setanta, l’agitat context polític té un reflex clar a la Festa Major. El 1974 va estar marcat per la detenció de cinc poblenovins per formar part de l’Assemblea de Catalunya (8 de setembre). A recer del Congrés de Cultura Catalans, el moviment associatiu comença a organitzar-se a través de l’Associació de Veïns i Coordinadora d’Entitats del Poblenou i l’Associació de Veïns, constituïdes el 1972 i 1975 respectivament. L’objectiu, aconseguir que el programa deixés d’estar organitzat pel Districte, encara en mans del franquisme fins a finals de la dècada. En l’àmbit estrictament cultural, la Festa Major va gaudir d’actuacions destacades: els concerts de Lluís Llach, Raimon, La Trinca, la Companyia Elèctrica Dharma, o bé la representació de l’espectacle Catacroc a càrrec dels Comediants.

Festa Major 2022

La Festa Major del Poblenou 2022 se celebrarà del 9 al 18 de setembre. El pregó, a càrrec dels intèrprets Ángela i Álvaro Cervantes, tindrà lloc dissabte 10 (19.00 h) davant del Casino de l’Aliança. El matí del següent dissabte, dia 17, l’Associació d’Amics de la Comparsa dels Capgrossos de Poblenou presentarà quatre nous elements d’imatgeria del barri: els capgrossos de Carmen Amaya, Maria Espinalt, J.M. Huertas i Josep Maria Subirachs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa