Tornaveu
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines

Fa 25 anys, l’Esbart Sant Jordi de Barcelona va tenir la idea de vestir una parella de nines amb la indumentària que l’entitat va estrenar a la seva primera actuació, a Can Carac de Caldes de Montbui, l’any 1970. Era un model senzill i econòmic, basat en el tradicional vestuari dels homes i dones de la pagesia. A aquella primera parella de nines, es van sumar d’altres fins a arribar a un total de 43 peces, que mostren la indumentària d’una vintena de danses tradicionals i balls de creació que l’Esbart ha ballat al llarg dels seus 50 anys.

Una selecció d’aquesta col·lecció única –amb més de vint nines– és el que mostra l’exposició instal·lada al barri de Sant Martí. S’hi poden veure els figurins de les danses de diverses èpoques i d’arreu de Catalunya: el vestuari del ball de gitanes, de les danses de l’Ebre, del galop de panderetes o de les noces de Mallorca; la indumentària de les danses de nova creació que van sorgir a finals dels anys cinquanta, com el contrapàs nou o el ball francès, i també la majestuosa vestimenta que Salvador Mel·lo va idear per a la Dama d’Elx o la de l’òpera Marina, que es va estrenar al Liceu el 1968. L’última peça és una parella vestida de colors vius i contemporanis de Ballem, una coreografia feta a partir de peces del desaparegut grup de rock-folk Tradivàrius, un dels balls estrella dels darrers anys de l’esbart.

A través d’aquestes nines, el públic descobrirà la història d’un esbart barceloní, però també la riquesa i varietat de la indumentària tradicional catalana, els seus orígens i la seva evolució en el darrer segle.

L’exposició es pot visitar des de finals de desembre, però el dimarts es va convidar a institucions i Cases de la Festa a una visita guiada, amb representants de l’esbart i la presència de representants de la cultura. Joan Ramon Bernardo, el president de l’Esbart Sant Jordi, i Meritxell Casadesús, comissària de l’exposició, van destacar que Vestits per ballar vol ser un homenatge a totes les persones, sobretot dones, que ideen, tallen, cusen i tenen cura del vestuari dels esbarts, “una tasca que sovint no es veu però sense la qual les danses no lluirien igual a sobre de l’escenari”.

50 anys de l’Esbart Sant Jordi

L’exposició havia de formar part d’un ampli programa d’activitats per al 2020 amb què l’Esbart volia celebrar els seus 50 anys treballant per la difusió de les danses tradicionals catalanes; amb la pandèmia, però, només se n’han pogut fer dues. El president va insistir que la resta d’actes “no s’han suspès, només ajornat”, i que espera poder reprendre’ls aquest any “inclús amb més ganes”.

A la presentació també va intervenir Francesc Fabregat, cap dels serveis de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona, qui va destacar que l’exposició és “un bon exemple del fet, que malgrat la pandèmia, la vida associativa no ha parat” i va recordar la importància de la cultura: “Ballar fa feliç a la gent, i la cultura ajuda a curar l’ànima”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa