Tornaveu
Una xerrada i un curs de balls conviden a descobrir la contribució d’Aureli Capmany en la promoció de la dansa popular catalana
L’Esbart Català de Dansaires ha programat per aquest dissabte dues activitats centrades en la “relació intensa” entre Aureli Capmany i la dansa. Primer, un curs convidarà tothom a aprendre alguns dels balls més estimats pel folklorista. A continuació, la historiadora i comissària de l’Any Capmany, Montserrat Garrich, oferirà una xerrada sobre aquesta figura clau de la cultura popular catalana.

Fa un any a l’Ateneu Barcelonès es donava el tret de sortida a l’Any Capmany, per tal de celebrar el 150 aniversari del naixement del folklorista que més decididament va difondre i reivindicar la cultura popular catalana durant la primera meitat del segle XX. Ara, l’any d’activitats es tanca posant l’accent en un dels temes que més van interessar i apassionar Capmany, les danses.

L’aportació de Capmany va ser fonamental en la promoció i estudi de la dansa catalana. Fundador del primer esbart dansaire, va ser també mestre de balls a diverses institucions, com a les escoles d’estiu, la Casa de la Misericòrdia o l’Institut de Cultura. Va escriure molt sobre els balls i la història de la dansa a Catalunya, no només fent descripcions, sinó també aportant propostes i hipòtesis, en un intent de classificació per gèneres. Com a metre d’infants, va comprendre que el ball, així com les cançons i el joc, són un gran mètode pedagògic.

Descobrir aquesta valuosa tasca del folklorista barceloní és l’objectiu de la xerrada ‘Parlem d’Aureli Capmany i la dansa’, organitzada per l’Esbart Català de Dansaires i que oferirà la historiadora Montserrat Garrich (17.15 hores). Garrich destaca el paper del folklorista en dignificar i donar reconeixement a la dansa popular. “Va comprendre que la dansa, igual que les festes o la música, “no poden ser vistes com a curiositat sinó com a manifestacions importants d’una societat”.

La xerrada inclou una visita comentada a l’exposició ‘Aureli Capmany. La dansa i l’Esbart Català de Dansaire’, instal·lada a la mateixa Casa dels Entremesos, i que consta d’una vintena de plafons amb documents, fotografies, correspondència, objectes personals i publicacions.

Abans de la xerrada, els Esbarts Dansaires proposen el curs ‘Els balls d’Aureli Capmany’ per aprendre o repassar algunes danses del repertori català escollides entre les més estimades i estudiades per Aureli Capmany. El curs es farà de 10 a 14 hores i de 15.30 a 17 hores a la sala de ball. És obert a tothom i gratuït. Es pot reservar plaça en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa