Tornaveu
Tradició i modernitat es fusionen al Dansàneu

Vint-i-cinc anys fusionant cultures a través de la dansa, trencant les fronteres preconcebudes entre modernitat i tradició. Enguany el Dansàneu, des de fa un any reconvertit a Mercat Festiu de les Danses del Pirineu, està d’aniversari, un quart de segle d’activitat que celebra amb un nou espectacle de producció pròpia, Esvorell, que presentarà el 25 de juny a Santa Maria d’Àneu (Pallars Sobirà), i que escenifica el resultat del treball en equip del Dansàneu, el festival Ésdansa de les Preses (Garrotxa) i la fira Mediterrània de Manresa.

L’oferta cultural, però, s’estén entre el 21 i el 26 de juny en diverses poblacions, com Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Sorpe i Sort. En aquesta ocasió, el Dansàneu aplegarà grups de dansa i música tradicional d’Euskal Herria -Aurtzaka Dantza Taldea de Beasain-, Occitània -El Fadrins de Vielha-, l’Aragó -grup de ‘paloreros’ de Jaca-, i Catalunya, amb el grup de jotes Lo Planter de Tortosa. A banda dels espectacles i exhibicions de dansa, també s’han programat concerts, sessions de formació, cercaviles i presentacions de llibres, i totes les activitats són de franc.

El plat fort d’aquest any, Esvorell, ofereix una fusió de dansa popular i tradicional catalana, dansa contemporània i flamenc. L’espectacle compta amb tres ballarins i tres músics, i té al capdavant l’acordionista Marçal Ramon i el coreògraf Magí Serra. El Dansàneu també portarà fins al cor del Pirineu altres espectacles que també tenen aquesta voluntat de fusió entre tradició i modernitat. L’organització n’ha destacat especialment dos: Tants records, de l’Esbart de Sant Cugat i el ‘cantaor’ Pere Martínez, que també acosta la dansa tradicional catalana al flamenc, i l’espectacle de cloenda de diumenge 26 al migdia, A vore, que aproxima el jazz a la jota de l’Ebre amb el trio Astrio i els ballarins Carme Balagué, Ramon Balagué i Sònia Gómez.

En el marc del Dansàneu també s’inaugurarà l’exposició ‘Festes de foc al Pirineu’, produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d’Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Podeu consultar el programa del Dansàneu, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa