Tornaveu
‘Tempus’, un viatge poètic pel patrimoni català a través del temps

Carles Farró explica que el muntatge proposa un recorregut pel patrimoni cultural molt ampli, és a dir, “simbòlic, de costumari, artístic, etnogràfic o natural”. I afegeix que han volgut acostar-se “no només al patrimoni més habitual o més comú sinó trobar altres elements i expressions que se sortissin de l’ortodòxia”. Així, en aquest viatge –que és també històric– hi abunden les músiques: des d’una recreació de la música prehistòrica fins a peces del Llibre Vermell de Montserrat, compositors contemporanis com Frederic Mompou, Robert Gerhard o Eduard Toldrà i autors populars com Jaume Sisa. Hi trobarem també sardanes, jotes, corrandes, el ball pla o el ball de verema.

A banda de les músiques i balls, les projeccions ideades per l’equip de Malacabeza Films permeten descobrir elements del patrimoni artístic i arquitectònic, com els vitralls de la catedral de Tarragona, l’escultura de Damià Campeny Lucrècia morta , les pintures de l’artista Roser Bru Llop, o elements del paisatge natural o de la nostra gastronomia.

Tot aquest patrimoni pren com a fil conductor les estacions de l’any, unes estacions que han marcat i marquen el calendari de l’ésser humà i els seus ritus i festes, explica Carles Farró, i que també es connecten amb les etapes de la vida: “La primavera representa el naixement, l’estiu l’alegria de les festes majors, la tardor la maduresa i l’hivern la mort simbòlica, l’etapa de letargia en què tot s’atura”.

El director explica que el principal repte ha estat “intentar concretar i aterrar” tot el patrimoni, que és immens” i precisament per això “molt desconegut”. Reconeix que aquesta capbussada en el patrimoni li ha fet veure que “tenim moltes idees preconcebudes i molts clixés que, quan comences a indagar, salten”.

El muntatge porta a escena una quinzena d’artistes. Als dansaires de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i del seu coreògraf, David Martínez, se sumen els cantants Albert Mora i Núria Cela i un quintet musical –piano, clarinet i tenora, violí, contrabaix i percussions– a càrrec de Gregori Ferrer i l’escenografia de Núria Torrell Elena.

Tempus arribarà al Palau de la Música el 30 de setembre (21h), després d’una anterior presentació el dia 10 d’aquest mes. La voluntat és establir-se com un espectacle de referència a l’hora de divulgar el patrimoni cultural català i poder representar-se amb més dates al llarg del 2023, al mateix Palau de la Música i també en altres escenaris de tot el territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa