Tornaveu
Sis propostes per celebrar el Dia Internacional de la Dansa

Amb motiu d’aquesta efemèride, que commemora el naixement del considerat pare del ballet modern, Jean-Georges Noyerre, ballarins, esbarts, companyies amateurs i professionals, escoles de dansa, ateneus i centres culturals conviden tothom a moure el cos, sols o acompanyats, als carrers, places, jardins, teatres o biblioteques d’arreu de Catalunya. Hem recollit algunes de les propostes destacades d’aquesta efemèride que se centren en les danses tradicionals i d’arrel. Enguany el manifest el signa la ballarina i coreògrafa Àngels Margarit, directora del Mercat de la Flors i Premi Nacional de Dansa 2010, on reivindica la necessitat de viure la dansa diàriament i per això el missatge anirà evolucionant dia a dia.

Setmana de la Dansa a Gràcia

El districte de Gràcia a Barcelona s’omple de dansa, i ofereix un ampli programa d’activitats a les places (plaça de la Vila, la Sedeta, Diamant, Joanic) i als equipaments en forma d’actuacions, tallers, exposicions, col·loquis i portes obertes a escoles, ateneus i orfeons, etc. Les propostes inclouen tota mena d’estils: danses urbanes i contemporànies, tradicional, clàssica, swing, teatre musical, danses africanes, orientals, etc. Destaca l’espectacle Tradere, de Laia Santanach, una investigació coreogràfica i conceptual de l’arrel des d’una mirada contemporània (dijous 27 a l’Espai Jove La Fontana) i la mostra i taller de danses tradicionals galegues amb Namorala Pandereteiras (diumenge 30, Centre Artesà Tradicionàrius).

Dansa a Sant Martí de Barcelona

Els equipaments de Sant Martí impulsen un seguit de propostes per apropar aquesta disciplina des d’un vessant professional, amb companyies consolidades, i també popular. Hi haurà espectacles al Centre Cívic Parc Sandaru (del 26 d’abril al 6 de maig), a càrrec de les companyies Varium Dansa i d’Albert Bassas, i exhibició de balls de les escoles i entitats del barri a diversos espais i dies. L’Esbart Sant Martí actuarà el dissabte 29 d’abril (11.30h) al Parc del Clot.  

Premi Joan Burés i Vidal a Sant Fruitós del Bages

El dissabte 29 d’abril l’entitat Som Riu d’Or entregarà els guardons de la primera edició d’uns premis que reivindiquen la figura del coreògraf manresà desaparegut i que volen fomentar les danses d’arrel. Per això han preparat una gala festiva i oberta a tothom al Cobert de la Màquina de Batre (12:30h), en què les entitats culturals finalistes presentaran les seves coreografies al públic. El pes de la decisió final recaurà en el jurat però el públic també podrà votar la seva actuació preferida a través d’una aplicació mòbil.

Dansa Sitges

Del 24 fins al 29 d’abril Sitges ha programat una desena d’activitats a diferents espais del municipi, des de la tradicional Barra Oberta de dansa clàssica, demostracions de talent local, classes obertes de hip-hop, dansa contemporània fins a propostes tradicionals. Entre elles destaca l’espectacle Solc (18.30h, Baluard de Vidal i Quadras), un diàleg entre la dansa i la música de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb música creada i tocada en directe per Arnau Obiols i ballada per l’Esbart Ciutat Comtal.

A més, a la Biblioteca Santiago Rusiñol es podrà veure l’exposició Prado i Retiro: dues entitats en dansa, que reuneix fotografies i documentació relacionada amb les mostres, festivals i espectacles de dansa que històricament han acollit aquests dos equipaments.

Dansòmetre a Vilafranca

El festival torna per 6è any a la capital del Penedès amb dansa al carrer i espectacles professionals a Cal Bolet i l’Auditori. El dia 29 al matí la sardana serà la protagonista, amb la Cobla Catània i la Colla Sardanista Maragda del Penedès a la plaça de la Sardana. A la tarda, en el mateix espai, hi haurà una mostra per part de les escoles de dansa. I dins el Festival, el divendres 29 el Teatre Cal Bolet presentarà Flor de Maig, de la companyia del penedesenc Xavier Gumà i de Veronica Hernández Royo, una fusió de danses d’arrel, urbanes i contemporànies que reintrepreta la llegenda de La Dama de Can Fàbregues i inspirada en el Ball de Gitanes de Vilafranca. Activitat és gratuïta amb reserva prèvia a [email protected].

Roda d’Esbarts Catalònia a Igualada

La capital de l’Anoia, que el passat cap de setmana ja va organitzar la 4a Mostra de Dansa, continuarà celebrant el Dia Internacional de la Dansa. Serà el diumenge 7 de maig a migdia, a la Plaça de l’Ajuntament, l’Agrupació Folklòrica Igualadina organitzarà esbarts infantils i juvenils dins la Roda d’Esbarts Catalònia, on els participants mostraran la música i els balls del nostre país. També hi haurà convidats com l’Esbart Dansaire de Granollers, l’Esbart Dansaires de l’Hospitalet, el Casal Cultural Dansaires de Manresa i l’Esbart Joventut Nostra. El mateix dia a la tarda, la companyia La llançadora aterrarà al Teatre Municipal Ateneu amb Fiblades, una proposta al voltant del llegat de les colònies i el tèxtil en un llenguatge que beu de la dansa d’arrel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa