Tornaveu
Posar a prova la coordinació: ball i castanyoles

Seríeu capaços de moure els peus, els braços i les mans, és a dir, ballar, i alhora tocar les castanyoles? No és gens fàcil! Però és una pràctica molt arrelada a Catalunya, sobretot en el ball de les gitanes del Vallès. Si voleu posar a prova la vostra destresa, l’Esbart Català de Dansaires us ofereix un curs de formació de tres hores, que tindrà lloc divendres 19 de novembre, de 16.30h a 19.30h a la Casa dels Entremesos. “L’ús de les castanyoles com a acompanyament del ball” estarà impartit per la professora Consol Grau, que a més de concertista de castanyoles ha fet classes a l’Estat espanyol i a Europa, i és docent a l’escola Oriol Martorell –ensenyament públic reglat de la Generalitat que combina l’ensenyament ordinari amb l’ensenyament de la dansa i la música-, i és de reconegut prestigi.

La mestra de dansa de l’Esbart Català de Dansaires Montserrat Garrich explica a Tornaveu que “ballar i tocar les castanyoles alhora és difícil, requereix coordinació i hores d’assaig, i és per això que en aquest curs, adreçat a tothom, grans i petits, de nivell inicial o més avançat, pretenem donar les claus per aprendre aquesta coordinació, que una sola persona sense guia difícilment assoleix”. I és que, afegeix Garrich, “els alumnes han de ser capaços de tocar les castanyoles mentre salten o fan un pas de vals i de polca, independitzant el moviment de mans i peus de les castanyoles”. Aquest curs, a més, és una bona manera de millorar la coordinació general de les persones i una manera de fer exercici de forma divertida.

Consol Grau és deixeble d’ Emma Maleras, la gran referent mundial en l’aprenentatge de les castanyoles. Sense la seva presència, és impossible entendre el prestigi d’un instrument considerat fins llavors secundari o, en la pitjor accepció del mot, folklòric. El mètode Maleras consta de sis cursos i onze llibres, i permet assolir un nivell professional de castanyoles a una persona que mai s’havia atrevit a tocar-les.

Més informació sobre els cursos de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, fent clic aquí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vicent a novembre 12, 2016 | 22:24
    Vicent novembre 12, 2016 | 22:24
    Bé, això és ballar i tocar un instrument. Jo ho he vist amb un acordió diatònic, que pesa poc, dins d'una rotllana on ballen tots, inclòs el músic. I els que toquen el piano i canten?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa