Tornaveu
Missió aconseguida: la recuperació del Bot del Pallars

Amb la conferencia El Bot del Pallars s’ha inaugurat el nou curs dels Diàlegs Culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida. Ignasi Ros, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, ha explicat el procés de recuperació d’aquest instrument pallarès, i Sergi Llena, músic tradicional, n’ha mostrat la vessant morfològica, així com ha dut a terme una petita audició. Ros ha explicat com va néixer la idea de la recuperació de l’instrument al la zona del Pallars i com s’ha dut a terme fins a fer realitat la reimplantació del Bot al Pirineu pallarès on a l’Escola Folk del Pirineu, amb seu a Esterri d’Àneu, ja compta amb tres alumnes.

Una sonoritat pròpia

El Bot de gemecs dona varietat sonora a la música tradicional d’aquesta zona on l’acordió diatònic hi té una clara hegemonia. Llena ha fet una explicació de l’instrument i n’ha mostrat la seva sonoritat amb la interpretació d’una peça musical, alhora que n’ha mostrat les afinitats i diferències amb la Gaita de Boto aragonesa i el Bot aranès. En el torn de obert paraules, el públic i els conferenciants han intercanviat opinions sobre aquesta cornamusa i s’ha reflexionat sobre l’especificitat del bot de gemecs deguda a la proximitat geogràfica amb la Ribagorça i les terres occitanes.

Amb aquesta conferència musicada s’ha donat per iniciat aquest curs 2015/2016 dels Diàlegs Culturals, organitzats per l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix i el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida. La propera xerrada anirà a càrrec de Joaquim Capdevila, Professor de la UdL, que versarà sobre els canvis en la festa en el trànsit de la societat tradicional a la societat industrial a l’Urgell i la Segarra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa