Tornaveu
L’Ésdansa reflexionarà sobre el passat, present i futur dels esbarts

Prepareu una base de danses d’arrel tradicional, incorporeu com a condiment la representació de companyies d’arrel món, feu un sofregit de tallers d’aprenentatge adreçats a totes les edats, i afegiu un polsim de xerrades divulgatives sobre la història recent dels esbarts. Si l’ Ésdansa 2018 fos un plat culinari, aquesta en podria ser la recepta. Entre el 20 i 26 d’agost, el municipi garrotxí de Les Preses tornarà a ser l’epicentre de la dansa catalana. Una setmana per fomentar-ne l’amor entre els joves i petits, aprendre, reflexionar, i com ha estat una tònica des del naixement del festival, plantejar noves formes coreogràfiques a cavall de la tradició i la innovació.

I és que, més enllà de les propostes artístiques, la 36a edició de l’Ésdansa posarà èmfasi en el coneixement de la història de la dansa catalana contemporània i la seva preservació. El cicle de Parlem de… oferirà tres pinzellades sobre els inicis, evolució i reptes dels esbarts. En la conferència Els balls de l’Aureli Capmany, Montserrat Garrich explica la immensa tasca de documentació, recopilació, restauració i publicació de balls que va emprendre el folklorista, del qual enguany commemorem el 150è del seu naixement. Acompanyant les seves explicacions, l’Esbart Català de Dansaires executarà unes quantes de les coreografies que Capmany va salvaguardar de l’oblit.

Prenent-ne el relleu, Maria Pagès i l’Esbart Marboleny presentaran una nova col·laboració entre un esbart i una conferenciant. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per a la UAB, Pagès va participar en el projecte de restauració del film d’animació Érase una vez, que va comptar amb la participació destacada de Manuel Cubeles com a coreògraf. Es tracta d’un llargmetratge de gran importància, l’únic enregistrament cinematogràfic de les danses que ballava el reputat Esbart Verdaguer. El públic podrà conèixer algunes que apareixen en les filmació, com ara la Tirotitaina, l’Espunyolet del Bergadà, el ball dels cavallins de Sant Feliu de Pallarols, el ball dels fallaires i el ball dels nans d’Olot.

Tancant el cicle Parlem de… Montse Colomé i Toni Jodar dialogaran sobre Revisió, tradició i contemporaneïtat en la dansa catalana. Premi Nacional de Dansa 2006, Colomé ha treballat per grans institucions dramatúrgiques i operístiques. Des de l’associació Centre de Creació de Dansa i Arts Escèniques, fomenta la dansa i les arts escèniques a Barcelona. Acompanyant-la en les reflexions, el mestre i ballarí Toni Jodar traslladarà l’experiència que atresora en el projecte Explica Dansa, que des de l’any 2002 ve divulgant la dansa entre públics no assidus.

Tallers formatius adreçats a adolescents i petits.

L’any passat va celebrar-se la primera edició de l’Ésdansa’t jove. La bona acollida de la iniciativa ha empès a repetir-la, adreçada enguany a les generacions nascudes entre 2002 i 2005. Els taller s’ha dividit en tres blocs. Els alumnes treballaran com es converteix un dansa ballada a la plaça en un espectacle artístic, aprendran tècniques d’improvisació bàsiques i finalment coneixeran i executaran les danses internacionals presents a l’Ésdansa 2018. Tots els coneixements adquirits quedaran plasmats en la creació d’un espectacle final.

El Petit Ésdansa’t, que enguany ja celebrarà la onzena edició, va dirigit als nens nascuts entre 2006 i 2014. De la mà de la companyia Factoria Mascaró, els infants assimilaran conceptes bàsics, com ara el gest, la melodia, el contrapès, la frase del moviment, la pulsació. A semblança de l’Ésdansa’t jove, els progressos assolits també seran cristal·litzats en un espectacle de cloenda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa