Tornaveu
Les escoles de primària posen en comú el programa danses populars vives

Els resultats del programa d’impuls de les danses populars vives a l’ensenyament primari es podran gaudir a diversos llocs del territori divendres 27 d’abril, data que s’emmarca dins del dia Internacional de la Dansa (que se celebra diumenge 29 d’abril). Un parell de dies abans, divendres dia lectiu a les escoles, hi haurà diverses trobades dels centres educatius que han desenvolupat al llarg del curs 2017-2018 aquesta experiència. Es tractarà d’una posada en comú del tot el que les escoles que s’han acollit al programa han après d’aquesta iniciativa de la Direcció general de Cultura Popular del Departament de Cultura, conjuntament amb el Servei d’Ordenació Curricular d’Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament.

Així doncs, el Parc de la Ciutadella, divendres a les 11h, acollirà la trobada els centres de la demarcació barcelonina, la plaça d’Espanya a Tortosa, al mateix dia i hora s’hi congregaran els centres que han format part del programa de la demarcació de les Terres de l’Ebre, Baix Ebre i Montsià. Pel que fa a les següents demarcacions -Valls d’Àneu i el Vallès- encara no s’han confirmat els espais ni la data on tindrà lloc la trobada.

El projecte s’ha emmarcat dins la confecció del catàleg de les danses vives de la Direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i s’ha comptat amb una entitat de referència que s’ha encarregat de les funcions formatives dins de cada demarcació. L’objectiu ha estat potenciar la tradició viva local. És per això que cada demarcació ha treballat danses diferents, pròpies de la demarcació. Així, a Barcelona ciutat, ha liderat el programa l’Esbart Català de Dansaires, juntament amb l’IEA Oriol Martorell. A les Valls d’Àneu, l’Esbart Marboleny de Les Preses. A les Terres de l’Ebre, Baix Ebre i Montsià, l’entitat encarregada ha estat Lo planter de Tortosa i al Vallès, l’Esbart dansaire de Rubí.

El programa s’està desenvolupant des de l’inici del curs lectiu amb l’objectiu de tenir una presència transversal en els centres de primària. Les entitats han format als mestres que ho havien sol·licitat. Posteriorment, els mestres en els seus centres educatius han treballat amb els alumnes les danses apreses i és ara quan amb motiu del Dia Internacional de la Dansa es realitzaran les trobades per donar a conèixer l’experiència. Les trobades comptaran amb música en directe, i serà un moment perquè els alumnes i mestres de diferents centres educatius es trobin i ballin plegats.

El fet que les danses escollides siguin les pròpies de la demarcació ha permès que els nens aprenguin allò que els joves i grans ja ballen, amb la intenció de promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni. Al mateix temps, els materials que s’han creat estan vinculats al currículum i, per tant, el programa no ha suposat un temps afegit sinó que vol ser una altra manera de treballar els continguts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa