Tornaveu
Les danses tradicionals de Manuel Oltra, en un nou CD

Com a colofó de l’Any Manuel Oltra, que s’ha celebrat durant el 2022 amb motiu del centenari del seu naixement, Músics per la Cobla prepara tres CD que han de reunir l’obra del reconegut compositor. Dissabte 21 al vespre es presentarà al Centre Moral de Poblenou el primer d’ells, dedicat a les danses tradicionals harmonitzades i instrumentades pel mestre Oltra.

L’àlbum reuneix una selecció de catorze peces interpretades per la Cobla de Cambra de Catalunya. El seu director, Joan Gómez, explica que s’ha intentat recopilar danses de totes les èpoques, prioritzant aquelles que no són tan conegudes, que no s’han difós tant o que no compten amb enregistraments de gran qualitat.

Per exemple, explica, “tot i que el mestre Oltra era molt pulcre a l’hora de recollir i guardar i transcriure les seves obres, hem trobat una que no estava catalogada, i que ell mateix gairebé desconeixia que l’havia fet, que és el ‘Tararot de Tàrrega‘”.

Del repertori de disc, Gómez també destaca “el ‘Gran ball de gitanes‘, una de les millors instrumentacions del ball de gitanes del Vallès”, també una versió de ‘l’Espolsada de Premià de Dalt‘, “que no estava enregistrada i s’interpreta poc però que és d’una riquesa instrumental importantíssima”, i la ‘Quadrilla de Granollers‘, que permet “escoltar el barroc català de la manera més pura”.

Concert-homenatge a Oltra

La presentació de l’àlbum comptarà amb la presència de Joan Gómez i també de  Bernat Castillejo, qui ha dirigit el segon CD, dedicat a l’obra simfònica del compositor i que veurà la llum a finals d’any. La part central serà un concert amb la Cobla de Cambra de Catalunya ampliada i el nou Esbart Manuel Oltra, un esbart efímer que s’ha conformat expressament i exclusivament per a l’ocasió. L’esbart, impulsat per l’Agrupament dels Esbarts Dansaires, està conformat per una vintena de dansaires procedents d’altres formacions.

En el concert es presentaran quatre peces que apareixen en el CD: la mencionada ‘Quadrilla de Granollers‘, el ball de ‘Majorales’ (Ulldemolins), ‘Valencians’ i ‘Ball pla d’Alinyà’. A més, també es podrà gaudir d’una peça que no està inclosa en aquest àlbum sinó que formarà part del següent: la Mortis Saltatio, ‘Dansa de la Mort’.

Per Carles Masjoan, president de l’Agrupament dels Esbarts, es tracta d’una “dansa molt significativa”, que Manuel Oltra va crear l’any 1961 pel desè aniversari de l’Esbart Montseny, que ell mateix va dirigir durant la dècada dels 50 i principis dels 60. I “com ho fèiem en la seva seu –l’esbart està integrat en el Centre Moral del Poblenou–  vam decidir que l’havíem de ballar”, explica.

El ‘Mortis Saltatio‘ està basada en la dansa de la Mort de Verges i “més que una dansa, és un acte sacramental, amb diferents escenes, que dura uns 20 minuts, i fa més de 30 anys que no es ballava: es va interpretar l’any 1961, després en el 25è aniversari de l’esbart (el 2002) i després no s’ha tornat a representar mai més. Per tant, recordar-la ha sigut complicat”. S’ha pogut fer gràcies a la col·laboració del dansaire i antic director de l’Esbart Montseny, Josep Navarro, que l’havia arribat a ballar.

El concert serà a les 20h. Les entrades són gratuïtes amb reserva prèvia. Es poden adquirir a través de la pàgina web del Centre Moral de Poblenou  o trucant per telèfon (934853699) en horari de secretaria (17-20 hores).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa