Tornaveu
Les 43 Jornades Internacionals Folklòriques s’inclouen dins la programació de la Mercè

A més d’espectacles a Barcelona, programats dins la Festa Major de la Mercè, del 17 de setembre al dijous 24 de setembre la nova edició de les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) portarà els onze grups participants en escenaris de Calella, Matadepera, Sant Joan de Vilatorrada, entre d’altres. Enguany participen grups de Mèxic, Croàcia, Estònia, Colòmbia, així com esbarts i colles sardanistes que actuaran acompanyats de cobles.

“Les 43 JIF seran la mostra internacional de folklore de la festa Major de la capital del país, a més, els grups actuaran també arreu de Catalunya”, explica Joan Gómez, president d’Adifolk, entitat organitzadora de l’acte. Així doncs, les JIF desplegaran els espectacles arreu del territori. La inauguració serà el dijous 17 de setembre a Calella, on després de la recepció a les 12h dels grups participants a l’Ajuntament, a les 21h de la nit, la localitat costanera viurà la Cercavila inaugural, i una audició de sardanes a la plaça de l’Església. Posteriorment, a la Fàbrica Llobet i Guri es realitzarà l’acte inaugural. El divendres les JIF es desplaçaran per Matadepera, on a les 10h del matí els grups convidats dansaran a les escoles de la localitat, i a les 17h a la Plaça del Casal de Cultura realitzaran una actuació. “ Ens agrada destacar l’activitat a les escoles, ja que creiem que és molt important difondre el folklore entre els més petits”, afegeix Gómez.

Al llarg del dissabte, els escenaris seran l’Hospitalet de Llobregat i Sant Joan de Vilatorrada, i, a partir del diumenge 20 de setembre, les JIF aterren a Barcelona, amb actes a les 11h i a les 17h al Moll de la Fusta. A les 19h els grups es desplaçaran a la Plaça de l’Església de Rajadell. El dilluns, després de la recepció a les 13h al Parlament de Catalunya, hi haurà a les 17h un Taller de danses a Calella, a la Plaça de l’Església (que també es farà el dimarts al mateix lloc), i per acabar la jornada del dilluns al Centre Artesà Tradicionàrius, el CAT, de Barcelona hi haurà un concert a càrrec dels acompanyants musicals dels grups d’Itàlia, Croàcia i Estònia. Serà una de les novetats d’aquesta 43a edició, ja que les JIF s’afegeixen a un nou projecte de col·laboració amb el CAT (Travessera de Sant Antoni, 6).

El dimecres 22 de setembre, les JIF es desplacen al Castell de Montjuïc i, finalment, el dijous 24 de setembre, a les 18h, tots els grups de les JIF participaran en la Cavalcada de la Mercè i a les 20.15h se celebrarà l’acte de cloenda a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

Novetats i grups participants

Les JIF mantenen els seus trets particulars: grups de danses d’arreu del món, que dansaran acompanyats dels músics vinculats a cada grup, oferint sempre un espectacle de música en viu. No obstant això, en aquesta edició les JIF s’enfronten nous reptes: un canvi de dates (començaran més tard) i un nou coordinador general, Sergi Zamora. “Estem molt satisfets, perquè creiem que s’ha fet un esforç per adaptar-se i esdevenir un festival internacional capdavanter”, resumeix satisfet Joan Gómez, president d’Adifolk.

Els grups que hi participen portaran un mostrari de la diversitat de danses folklòriques de tot el món, amb la particularitat que és la primera vegada que es programa un grup infantil: Colombia canta y encanta, “un grup que esperem que agradi per la seva frescor i vitalitat”, opina Gómez. De Romania, actuaran el grup prestigiós Conjunt Folklòric Timisul; de Colòmbia, el grup infantil i juvenil; unint tradició o modernitat el grup Haanja portarà les danses d’Estònia; el grup de Mèxic Son de México farà ballar a tot el públic; l’Associació Cultural Artüsin, d’Itàlia, difondran els orígens occitans de la Vall Ellero; fundat l’any 1945, el Conjunt de dansa folklòrica Zagreb-Markovac aproparà les danses croates. A més, a les JIF hi participaran també grups catalans que difondran les arrels de la cultura catalana: la Colla sardanista Xàldiga, portarà l’esperit sardanista a través dels seus joves dansaires; amb una trajectòria que comença l’any 1977, l’Esbart Sabadell Dansaire amb el grup musical La Corranda oferiran un tastet d’un grup format per més de 60 dansaires i un repertori de 70 danses; fundadors de la Roda d’Esbarts Catalònia, hi participaran els grups Esbart Joventut Nostra i l’Esbart Sant Jordi, dos grups que s’han ajudat mútuament, fins al punt que, per enriquir les seves actuacions, els dos esbarts han format un únic cos de dansa. Les JIFS comptaran també amb la participació de la Cobla Volta Món i la Cobla Marinada.

Per a més informació, podeu descarregar el dossier de les Jornades Internacionals Folklòriques, en el document adjunt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa