Tornaveu
La jota que uneix els territoris de parla catalana

El castell de Falset acollirà, els pròxims 19, 20 i 21 d’octubre, la celebració del 1r Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana. L’esdeveniment reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica per posar en comú les recerques més recents i per debatre l’estat actual d’aquesta manifestació cultural en aquest conjunt de territoris. El programa inclou comunicacions de caràcter acadèmic que s’alternaran amb activitats de caràcter lúdic i actuacions, que es complementaran amb exposicions i presentacions.

El congrés, presentat dilluns 15 d’octubre al Palau Marc de Barcelona ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco, que ha destacat “la salut de la jota, una dansa que va més enllà de les línies administratives”, l’alcalde de Falset Jaume Domènech, Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner i Lídia de Mena de l’Associació Cultural la Clavellinera, qui s’ha remuntat als anys quan anava a realitzar tallers de jota i li retreien que s’havien inventat la tradició, que era purament vista com a característica de l’Aragó.

La visió en els darrers anys ha canviat i en bona part ho reflecteix l’estructura del Congrés, que dividit en quatre eixos temàtics, el primer i el segon ocuparan respectivament, el matí i la tarda del divendres 19 d’octubre i el tercer i quart eix el matí i tarda del dissabte 20 d’octubre. Diumenge serà un compendi de tot el que haurà donat de si el Congrés amb presentacions de publicacions, documentals, treballs discogràfics, i aspectes festius que també tindran lloc els dos dies anteriors.

Carme Jiménez en la seva presentació dels eixos els ha agrupat en àmbit històric, àmbit identitari sobre la construcció d’una identitat col·lectiva al votant de la jota; un tercer eix sobre els usos i funcions de la jota que mostrarà el mapa de la vigència de la jota en els territoris de parla catalana, i un quart eix sobre les formes de transmissió de la jota, que com els altres eixos recollirà comunicacions i debats que en aquest cas giraran entorn la vida quotidiana, la festa, l’educació formal, la informal.

“Si al llarg de les diferents intervencions es tractaran temes sobre ball, música i cant, ens sembla que l’única manera possible és tancar cada bloc amb conclusions cantades a ritme de jota”, ha exposat Lídia de Mena, sobre les conclusions, o cantclusions, que oferirà Mateu Matas “Xuri” en acabar cada bloc. El 1r Congrés de Jota als Territoris de Parla Catalana està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya mitjançant la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, l’Ajuntament de Falset i l’Institut Ramon Muntaner

Espectacles i exposicions

Al llarg dels dies del 1r Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana s’exhibiran diverses exposicions que es podran veure a diferents espais com el castell de Falset (Lo pandero del Masroig) o el vestíbul de l’Artesana (La Jota. Pasión de pasiones i Expojota). Així com diverses activitats com ara l’espectacle inaugural, Musica & Dansa. Antiga & Tradicional al Teatre l’Artesana a les 22h del divendres 19 d’octubre, l’espectacle A vore (21h al Teatre l’Artesana), entre d’altres, sense oblidar la cercavila de diumenge a les 12h del migdia a l’Esplanada del Castell, en el qual es podran veure els gegants de Falset puntejant una jota.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa