Tornaveu
La Dansa i el Ball del Ciri de Castellterçol, a La Casa dels Entremesos

La publicació consta de cinc capítols, dedicats a explicar el context històric de la dansa, la seva cronologia, així com la coreografia, el vestuari i la música. En aquest darrer apartat, s’inclouen els arranjaments realitzats al llarg del segle XX per set compositors: Ramon Aramón, Josep Font, Ezequiel Martín, Joan Bonastre, Eusebi Guiteras, Francesc Brunet (autor de dues peces) i un informant anònim de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

El llibre incorpora el reportatge videogràfic produït durant la Festa Major de 2015. Estructurat en dues parts, aquest enregistrament va servir immortalitzar els moments més carismàtics de la celebració (ambient previ, ball del Ciri, La Dansa, El Vals) i recollir el testimoni de dotze informants sobre els principals elements de la festa.

El Ball del Ciri

El Ball del Ciri simbolitzava el traspàs de poder de les persones que s’ocupaven del manteniment i de les flors que decoraven l’altar major de l’església parroquial de Castellterçol. La dansa eraexecutada per sis parelles: tres que s’ocupaven d’aquesta responsabilitzat el darrer any i les tres que en prenien el relleu. Concretament, el traspàs s’oficialitza en el moment que els balladors antics lliuren el ciri guarnit i una almorratxa a les noves parelles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa