Tornaveu
‘Fiblades’ posa a ballar la cara fosca i invisibilitzada de les colònies tèxtils

Fiblades parla del patrimoni de les colònies tèxtils que va marcar el nostre territori al llarg del riu Llobregat”, però visibilitzant a una història que també hi passava allà i que sovint és més desconeguda i s’ha silenciat”, explica Núria Hontecillas, directora artística del projecte. Les colònies van significar “una millora de les condicions de vida de moltes persones, perquè la majoria de les famílies venien del camp, on les condicions eren més dures”, afegeix Hontecillas, però el sistema social dins la colònia era molt jeràrquic i controlat, i facilitava l’explotació laboral, l’abús de poder i la vulneració de drets”.

El relat s’ha constituït a partir d’un treball de recerca documental i també d’entrevistes a dones que havien viscut a les colònies, qui van ser el motor de les colònies i del tèxtil i també les qui més van sofrir les explotacions i abusos del sistema. El relat, que conviu entre el silenci i l’empoderament de diverses dones, vol ser també “un reconeixement als avantpassats que van viure aquestes històries i que van impulsar la transformació del territori”.

Hontecillas explica que el muntatge aposta per la innovació dins la dansa d’arrel: “Parteix de la dansa d’arrel i de les seves estructures per relatar les històries, les emocions i les veus d’aquestes persones que ho van viure. Però hi ha moments en què la dansa es modifica, agafa formes més contemporànies o un estil de dansa modern en funció del que necessitem explicar”.

La directora relata que el títol remet a la punxada que provoca una agulla, no nomès real sinó metafòrica: “En el moment en què ho vius pot semblar que és molt insignificant, però amb el temps veus que l’impacte que ha deixat és molt gran i encara continua generant dolor a les persones que ho van viure”.

Més escenaris i més activitats

Fiblades es presenta dissabte 18 de juny (18 hores) a Sallent, i després en els altres dos pobles participants (a l’agost actuaran a la festa major de Gironella i el 22 d’octubre de 2022 a Navàs) i la intenció dels creadors és que recorri el territori i es pugui veure tant en sales de teatre i auditoris com en altres espais menys habituals, com a les mateixes colònies i fàbriques, per tancar el cicle el juny de 2023, de nou a Gironella. El 25 d’agost estarà al Festival Ésdansa de Les Preses (La Garrotxa)

Acompanyant l’espectacle, durant tot l’any es desenvoluparà un projecte pedagògic i comunitari, que es concretarà en xerrades, col·loquis, presentacions, publicacions, tallers, etc., per posar en valor el patrimoni i establir nous vincles amb persones i entitats.

La Llançadora, la xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central

Fiblades suposa l’estrena sobre els escenaris de la Llançadora, una iniciativa sorgida amb la intenció de generar noves oportunitats de transformació, creixement i impacte cap als pobles i territori a partir de la dansa d’arrel. El punt de partida és la necessitat de sumar esforços i recursos, ja que els tres esbarts participants, el Vila de Sallent, el Dansajove de Navàs i el Sant Jordi de Gironella són tres entitats de pobles petits.

L’espectacle forma part del Pla d’impuls a la dansa d’arrel que ha impulsat el Departament de Cultura, juntament amb la Fira Mediterrània, que comporta que els esbarts comptin amb un assessorament professional que va des de la dramatúrgia, la posada en escena o el guió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa