Tornaveu
Eulàlia: un muntatge innovador per la patrona tradicional

Malgrat que actualment la Mercè hagi guanyat un protagonisme gairebé absolut com estandard de la festa barcelonina, no són poques les expressions culturals que continuen celebrant Santa Eulàlia (12 de febrer), patrona de Barcelona. Entre aquestes, destaca la representació dansada d’Eulàlia, un espectacle de L’Esbart Ciutat Comtal reconegut amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de Cultura Popular i Tradicional (2013).

L’Altar Major de la Catedral de Barcelona torna a esdevenir el màgic escenari on es recrea la vida de Santa Eulàlia. Damunt la Cripta on descansen les seves despulles, l’Esbart Ciutat Comtal ofereix a la ciutat una visió dansada de la vida i passió de la patrona de Barcelona. La professió de la seva fe cristiana, els martiris que va patir, la seva mort i posterior glorificació en temps dels romans, prenen vida a través de la coreografia de Lluís Calduch Ramos, director de l’Esbart Ciutat Comtal, i de la música de Francesc Cassú.

Més enllà d’homenatjar la patrona barcelonina, Eulàlia enalteix valors constitutius de la dignitat humana, com ara la llibertat, la fermesa en les pròpies idees i la lluita contra la repressió. Es tracta d’una crònica llegendària, que sense perdre la solemnitat i el rigor històric exigits, està revestida de la poesia que caracteritzen les llegendes infantils. Com tots els espectacles dirigits per Calduch, compta amb un muntatge i unes coreografies molt treballades i impactants, que saben combinar sàviament amb la varietat tímbrica de l’orquestra. Precisament aquesta multiplicació de sons, capaç d’identificar cada instrument amb un personatge, és un dels elements claus per entendre la gran complicitat que Eulàlia ha trobat en la crítica i el públic.

Si encara no heu vist l’espectacle, podeu apropar-vos a la Catedral de Barcelona el divendres 10 de febrer (21:00h) i dissabte 11 (22:00h). L’entrada és gratuïta per estricte ordre d’arribada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa