Tornaveu
Escollir el vestuari dels balls tradicionals

“Vull començar a assajar un ball tradicional: quin vestuari he d’escollir?” Pau Fernández atresora una gran experiència responent aquesta pregunta. Considerat una de les màximes autoritats sobre el vestuari tradicional als Països Catalans, la seva presència és contínuament sol·licitada per assessorar els esbarts dansaires. Així ho acredita el seu currículum acadèmic com a professor de l’assignatura “Història de la Indumentària des de l’Edat Mitjana fins al segle XX” a l’Aula de Dansa de la UAB, com la dilatada trajectòria professional que ostenta, capaç d’alternar la confecció del vestuari de grans produccions (Teatre Nacional, Gran Teatre del Liceu, Teatre Lliure, etc.) amb una infinitat de projectes impulsats per l’associacionisme cultural de base.

La Troca – Centre Creació de Cultura Popular i Tradicional (Carrer Prat de la Riba, 77. Granollers) oferirà una nova oportunitat per escoltar els seus consells i lliçons. Dissabte 11 de març, acollirà el taller “El vestuari tradicional en el món dels esbarts” (16:00h a 20:00h), organitzat per l’Esbart de Dansaires de Granollers i la Fàbrica de Creació Roca Umbert. Els assistents aprofundiran en el coneixement del vestuari tradicional, i tindran una excel·lent ocasió per compartir dubtes.

Més enllà de les consideracions tècniques, Pau Fernández ressalta la necessitat de documentar-se abans de començar a dissenyar un vestit. Les intuïcions personals tendeixen cap a l’estereotip, i en conseqüència, molt sovint a la falsificació. Per això esdevé transcendental seguir dos passos: definir en primer lloc quina època concreta vol ser representada, i consegüentment consultar les referències documentals (bibliografia, imatges, col·leccions de gravats, visites en museus especialitzats) existents. També és preferible, destaca Fernández, haver presenciat anteriorment el ball i la coreografia per aconseguir anticipar una idea del conjunt de l’espectacle. Seguint aquest mètode, les possibilitats que la dansa tradicional torni a formar part del patrimoni del poble o barri on havia estat arrelada, augmenten considerablement.

El taller “El vestuari tradicional en el món dels esbarts” és gratuït, si bé té places limitades i requereix inscripció prèvia. Us hi podeu inscriure mitjançant aquest correu: [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa