Tornaveu
El festival de les danses dels pobles per als pobles

Les Jornades Internacionals Folklòriques (JIFs), organitzades per Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore), són un festival atípic. No només per què no té caire competitiu, sinó que és una mostra de balls d’arreu del món, sinó també pel fet que sempre ha tingut la voluntat de no limitar les actuacions en un sol àmbit local. Al llarg del 16 al 25 de setembre diversos indrets de Catalunya tindran la visita de grups de Nepal, Mèxic, Perú, entre d’altres. Són diversos els municipis que acolliran els festivals i és habitual que les actuacions dels grups estrangers comptin també amb actuacions d’elements locals, siguin esbarts, gegants, corals… És aquesta una altra de les peculiaritats d’aquest festival que enfronta la seva edició número 44.

“Hem augmentat el nombre de dies de festival, mantenim aspectes d’èxit de l’edició passada com ara la participació dins les festes de la Mercè de Barcelona o el concert al Centre Artesà Tradicionàrius, i hem programat un bon nombre de representacions arreu de Catalunya, incloent-hi una zona que sovint quedava poc representada: la del Baix Montseny”, explica un exultant Joan Gómez, president d’Adifolk. L’estat de salut de les JIFs és ferm i el festival és capaç de portar grups destacats del folklore mundial, com ara representants de la Danza de las Tijeras de Perú, que assistiran a Barcelona gràcies a interlocució d’un grup de dansa peruà resident a la ciutat comtal i del Museu Etnològic de Barcelona. Aquesta dansa és un dels exponents de ball indígena reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La resta de grups que assistiran a les JIFs seran el Folk Dance Ensemble Karshiaka, de Skopje (Macedònia), Agrupación Artística Tierra Mía (Xile), Ballet Folklórico Nacional (El Salvador), Falebase Rodhi (Nepal), Royal Scottish Dance Society (Escòcia), Les Merveilles de Guinée (Guinea Conakry), que en algunes sessions compartirán programa amb els grups catalans Esbart Dansaire de Granollers, la Cobla Sabadell, i la Cobla Camps.

Un programa molt complet i gratuït

Després de l’acte inaugural a Calella a la Fàbrica Llobet i Guri a les 22h, que anirà precedit per una cercavila (21h) pels carrers i places del municipi del Maresme, per endavant hi haurà actuacions cada dia fins al 25 de setembre. Entre d’altres, cal destacar el concert al Centre Artesa Tradicionàrius (C.A.T – plaça d’Anna Frank, s/n del barri de Gràcia), el dimarts 20 de desembre, que comptarà amb els grups de Nepal, Sant Salvador i Macedònia; les actuacions a pobles del Baix Montseny com la del dissabte 17 de desembre a les 20.30h a Santa Maria de Palautordera, l’Envelat.

L’idil·li amb Barcelona i, més concretament amb la Mercè es manté, ja que per segon any consecutiu els grups de les JIFs participaran a la Cavalcada de la Mercè (dissabte 24 de setembre a les 18h). Tot seguit, a les 19h s’oferirà l’acte central de l’edició d’enguany de les JIFs a la plaça de Sant Jaume, a les 19h. Finalment, l’endemà diumenge 25 de setembre hi haurà les últimes actuacions dins d’aquesta edició del festival organitzat per Adifolk.

Podeu veure el programa complet de les JIFs, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa