Tornaveu
El baró de Maldà, protagonista d’un cicle de xerrades a la Casa dels Entremesos

Si visqués avui dia, probablement s’hauria fet un nom com a bloguer o youtuber o potser acumularia un munt de seguidors al Twitter. El baró de Maldà (1746 -1819) no es considerava a sí mateix periodista ni escriptor (la seva obra principal, Calaix de Sastre, no es va publicar mai a la seva època, perquè la seva finalitat era llegir-la en tertúlies d’amics i coneguts), però sí tenia un innegable esperit de cronista, una immensa curiositat i una gran constància que li van empènyer a portar un dietari personal, que va escriure gairebé sense interrupció des que va complir 23 anys fins uns mesos abans de la seva mort.

Com recorda Montserrat Garrich, aquells anys, a cavall entre els segle XVIII i el XIX, van ser una època de canvis i transformacions profundes: la fi de l’Antic Règim, la Revolució francesa, l’ascens de la burgesia i la incipient força de la masses obreres. I per això el seu testimoni cobra una importància cabdal. Els seus textos documenten –des del punt de vista d’un noble barceloní– els grans esdeveniments socials, polítics i culturals, però també detalla els fets quotidians, i esdevé un monument a la llengua i a la vida, sobretot de Barcelona, en aquell període.

Cicle ‘200 anys sense el baró de Maldà’ a la Casa dels Entremesos

Per reivindicar la seva figura, l’Esbart Català de Dansaires organitza un cicle de 4 xerrades -el primer dijous de cada mes- sobre diverses facetes de la seva vida i obra. La primera serà el 5 de març i, sota el títol ‘Rafael d’Amat i de Cortada, L’home’, se centrarà en la personalitat, seus gustos i interessos del baró barceloní.

A la xerrada del 2 d’abril, l’historiador Joan de Déu Domènech parlarà sobre ‘Xocolata cada dia: a taula amb el baró de Maldà’, un títol que agafa prestat de la seva pròpia obra en què retratava la cultura culinària de la segona meitat del segle XVIII a partir del Calaix de sastre. El baró, un gran sibarita, va descriure amb detall tot el que menjava la població: dels banquets dels nobles i convits de festa major fins als àpats dels obrers i els presos.

El 7 de maig, el músic Carles Mas parlarà sobre la dansa i la música de l’època. El cicle es tancarà el 4 de juny amb una xerrada sobre ‘La parròquia del Pi i el Corpus del Baró’, amb Amadeu Carbó, que convidarà a descobrir l’entorn on va viure (la seva casa estava a les actuals Galeries Maldà) i les festivitats religioses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa