Tornaveu
El Ball d’Homenatge com a element simbòlic i participatiu de la societat

A Euskal Herria, la dansa aurresku d’honor es balla com a símbol de reverència, de rebuda i de celebració. Té al darrere una gran tradició i està totalment integrada en la societat basca com un element identificador de la seva cultura de relacions socials. A Catalunya, els esbarts dansaires fa anys que treballen perquè el Ball d’Homenatge “doni als catalans la personalitat que l’aurresku dóna als bascos”, explica en Carles Masjuan, president de l’Agrupament Esbarts Dansaires.

Però quan neix el Ball d’Homenatge català? El músic Jaume Arnella i el dansaire i coreògraf Joan Serra van engrescar-se a treballar junts en una proposta que aportés a les celebracions de casa nostra aquest toc de personalitat, i l’any 2009 naixia el Ball d’Homenatge, una dansa per a ser interpretada per un o una dansaire. Tal com remarca Masjuan, aquest ball és “una oportunitat per manifestar el nostre reconeixement a persones i institucions, per donar la benvinguda o per homenatjar tot allò que creguem que mereix el nostre homenatge, com un casament, la inauguració d’un congrés o, encara més, la Diada”.

L’11 de setembre és quan més visible es pot fer aquesta dansa. És per això que l’Agrupament d’Esbarts Dansaires ja va fer una crida el 2015 perquè els diversos esbarts proposessin als ajuntaments incloure el Ball d’Homenatge en els actes institucionals de la Diada. “Una trentena d’ajuntaments ja ho van fer, és una dansa que dura un minut i mig, es pot encabir perfectament en els actes, i permet que els ciutadans s’hi sentin implicats, perquè és molt fàcil de seguir”, argumenta en Carles Masjuan, que assenyala que en els actes institucionals de la Diada organitzats pel Parlament de Catalunya el 2015 ja es va poder veure el Ball d’Homenatge.

Per a enguany, el repte és superar de llarg aquesta trentena d’ajuntaments, i l’Agrupament repeteix la crida: “La Diada és un bon moment perquè els esbarts tinguem presència al carrer i un bon motiu per fer present la dansa que podem fer els esbarts. L’objectiu final és potenciar la dansa com a element simbòlic, festiu i participatiu de la societat catalana, tan integrat com l’aurresku basc”, conclou el president de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa