Tornaveu
Danses que es recuperen gràcies als documentalistes

Amb motiu dels 25 anys d’activitat del Dansàneu, les jornades de dansa que se celebren a Esterri d’Àneu impulsades pel coreògraf i pedagog Joan Serra, es durà a terme dissabte 18 de juny, una jornada sobre les tasques de recerca i arxivística al voltant de la dansa.

La jornada, que començarà a les 9.30h se centrarà en la tasca d’estudi i d’investigació que vincula la dansa a un indret i a un context històric i social, que n’interpreta el simbolisme implícit i que fins i tot ha estat capaç de recuperar els passos perduts en el temps fins a tornar-la a ballar.

Així doncs, la jornada s’iniciarà amb la ponència de Montserrat Garrich, que parlarà de la seva tasca com a investigadora de la dansa catalana i com a practicant. Garrich, que imparteix cursos de dansa a escoles d’ensenyament primari, instituts, o al Dansàneu, entre d’altres, ha documentat i reconstruït balls i danses. Tot seguit, un altre nom estretament vinculat al Dansàneu, Jordi Rúbio, impartirà la ponència El centre de documentació de l’Espona de Rubí (10.45h). Rúbio, ballarí fundador de la Factoria Mascaró, és director de l’Esbart Català de Dansaires i coordinador, des de 2013, del Centre de Dansa Tradicional Catalana l’Espona de Rubí, que ha dut a terme una gran tasca de recopilació en el camp de la dansa catalana escènica.

Al matí s’oferiran les ponències d’Albert Abellán (Balls de Gegants. Ahir. Avui. Demà…?) i Servant Alain (La dansa a Coserans), el qual parlarà de la tasca d’inventari i documentació del patrimoni occità cantat i dansat.

A la tarda hi haurà les ponències d’Òscar Vidal Pelegrí (Les danses tradicionals de les Valls d’Àneu), Ignasi Ros (Del bot del Pallars a l’obra d’Enric Vigo), i la de Miqui Giménez (Isil, danses vives a la nit de les falles). La jornada se celebrarà a les instal·lacions l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu, és gratuïta i es prega la inscripció a [email protected].

25a edició del Dansàneu

La jornada del dissabte 18 de juny dedicada a la documentació i als arxius, escalfarà motors per a la 25a edició del Dansàneu, que tindrà lloc del 21 al 26 de juny. En aquetsa edició commemorativa aquest Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, seguirà tenint la dansa com a eix principal i vertebrador, tot incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que atorguen valor afegit al propi concepte de festival estiuenc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa