Tornaveu
Adifolk: El folklore d’arreu del món recorre el país

Amb el lema Les danses dels pobles pel nostre poble, les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, que se celebren entre el 14 i el 25 de setembre, arriben enguany a la seva 45a edició amb el bagatge d’anys voltant el país per escampar l’esperit de la cultura d’arreu del món a tots els racons de Catalunya. Nascut el 1972 com a festival de dansa folklòrica, busca apropar-se i en la mesura del possible i relacionar-se amb grups de cultura popular de l’indret que acull l’actuació. Com explica a Tornaveu el president d’Adifolk, Joan Gómez: “Les Jornades Internacionals en tots aquests anys han evolucionat i adaptat als moments culturals i socials de cada moment. I tot just fa tres anys que les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya tenen un espai propi en la festa major de Barcelona, com a llavor d’un futur festival internacional de folklore a Barcelona. Els grups participants gaudeixen de l’escalf de la gent tot participant de la Cavalcada de la Mercè, més enguany que la Rambla ha de ser la referència de la pau, que es veurà agermanada amb el dolor amb el grup que ens visita de la ciutat de Niça”.

Però les Jornades van més enllà del carrer o dels auditoris i arriben a les escoles. Com explica Gómez: “Les activitats a les escoles s’han consolidat i programem una jornada de diàleg, demostracions i tallers entre les escoles dels pobles i els grups de les Jornades que els visiten”. D’aquesta manera, la cultura popular arriba també als infants i joves, habitualment menys en contacte amb aquest patrimoni, tot i que són una peça clau en la preservació futura d’aquesta representació de la cultura popular.

El president d’Adifolk també explica que Calella serà la seu per vintena vegada seguida de les JIF, “farà un gran esforç i durant les dues setmanes que duren les jornades oferirà un important nombre d’activitats, començant amb la inauguració el divendres dia 15 a la nit a la Sala Salom”. Així, tindran presència grups de Costa Rica, República de Buriàtia, Indonèsia, Mèxic, Portugal, Txèquia, Turquia i França, a més d’una bona representació de grups catalans, que recorreran el territori català. Començaran a Bellpuig i acabaran a la Catedral de Barcelona.

Trobareu el programa d’actes, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa