Tornaveu
‘Acròstic’ revoluciona la dansa catalana

Quan parla sobre els projectes que ha decidit emprendre, l’Esbart Ciutat Comtal contagia un gran entusiasme. Així presenta Acròstic, el nou espectacle que estrenarà el 22 i 23 d’octubre al Mercat de les Flors (Sala Ovidi Montllor) de Barcelona: “Volem fer una aportació a la cultura catalana. Acròstic és un espectacle amb una visió optimista, positiva i vital. Un entreteniment lingüístic, enjogassat i misteriós, que ens revela missatges commovedors i essencialment vitals”.

L’experimentació artística està inserida en l’ADN de l’Esbart Ciutat Comtal. El llegat transgressor dels seus fundadors (1959), que van començar a trobar-se per combinar les danses populars catalanes i les jotes aragoneses, es manté més viu que mai. En aquest sentit, sense oblidar les danses d’arrel popular i tradicional que han caracteritzat l’entitat, Acròstic vol esdevenir un punt d’inflexió: l’espectacle no només incorpora música de nova creació, sinó llenguatges no escènics. Lletres, imatges música i balls s’interpel·laran i fusionaran per crear un espectacle total.

Una originalitat formal que no està renyida amb la reivindicació dels orígens. Les set danses presentades a l’Acròstic incorporen cançons tradicionals de bona part de la nostra geografia: Priorat, Camp de Tarragona, Urgell, Conca del Tremp, Baix Empordà, Terres de l’Ebre, etcètera. Per altra banda, el repertori escollit també inclou peces que, sense ser tradicionals, beuen dels cants genuïnament catalans. Aquest és el cas de les cançons de la mallorquina Miquela Lladó o el blanenc Jordi Molina.

Una aposta coherent amb la trajectòria de l’Esbart Ciutat Comtal. Lluís Calduch, director artístic i coreògraf de la companyia, sempre ha defensat que la dansa catalana, i fins i tot el respecte per la tradició, no és incompatible amb la innovació artística. Una valentia premiada amb nombrosos reconeixements per l’entitat que lidera: la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona (2004) i el Premi Ciutat de Barcelona 2013 en cultura popular i tradicional, són els més destacats.

Podeu comprar les entrades per gaudir d’Acròstic al Palau de la Virreina, a la pàgina web del Mercat de les Flors o a taquilla just abans de la funció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa