Tornaveu
En marxa l’Any Rector de Vallfogona

«El Rector de Vallfogona s’ha fet popular a través de les llegendes i els contes a la vora del foc. Ha perviscut, sembla una contradicció, gràcies a molta gent analfabeta.» Són paraules de Modest Corbella, veí de Vallfogona de Riucorb, durant la presentació de l’Any Rector de Vallfogona, celebrada divendres 27 al Palau Marc de Barcelona. Izaskun Arretxe i Josep Pedrals van desgranar els seus objectius, així com les activitats previstes per reivindicar-ne la figura.

La reflexió de Corbella no és gratuïta ni extemporània. Tal com va recordar Arretxe, ara mateix és necessari recórrer a les biblioteques o a les llibreries de vell per tenir accés a l’obra del Rector de Vallfogona. Així que el principal objectiu dels pròxims mesos, va subratllar la directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, és palmari: garantir que les seves poesies puguin llegir-se, que siguin del tot accessibles.

En paral·lel, es treballarà per aprofundir en tres mirades sobre Francesc Vicent Garcia: el literat, referent del Barroc català, definit per Arretxe com el poeta «més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer»; el personatge històric (1579-1623), situat en el context local i nacional que va viure; i el mite, és a dir, totes aquelles anècdotes que se li atribueixen (la majoria, inventades) i que van convertir-lo, en paraules del també escriptor Josep Vallverdú, en tema de conversa habitual per «tota la ruralia».

Amb la complicitat d’investigadors i editors, es desitja revertir el menyspreu que va sofrir el Rector de Vallfogona pels homes de la Renaixença. Josep Pedrals va ressaltar que «cal reivindicar-lo com a poeta barroc», prescindir de la imatge de la decadència de les lletres catalanes del segle XVII. En aquest sentit, el comissari de l’any commemoratiu va recordar que l’Acadèmia dels Desconfiats, fundada el 1700 a Barcelona, «va fer una edició de la poesia del Rector, en considerar que era el poeta central de la literatura catalana».

Algunes activitats de l’Any Rector de Vallfogona

Els amants dels seus versos estem d’enhorabona. El Dr. Albert Rossich ha aconseguit identificar l’obra completa del poeta, que serà publicada en tres volums per l’Editorial Barcino —el primer veurà la llum aquest mateix mes―. Altres publicacions destacades d’aquest any seran la Biografia de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona d’Enric Querol, o la reedició del facsímil El Rector de Vallfogona, un recull de narracions de Joan Amades publicat el 1938, que va erigir-se en una de les lectures més populars dels soldats republicans destinats al front.

Més enllà del món editorial, també estan programades jornades d’estudi ―Universitat de Girona, Universitat Catalana d’Estiu, Patronat d’Estudis Osonencs— i tres exposicions: una genèrica, per divulgar la vida i obra de Francesc Vicent Garcia; una segona per mostrar la col·lecció de manuscrits i impresos (Biblioteca de Catalunya, 18 de setembre – 31 d’octubre), i, com a gran colofó, «El Rector de Vallfogona i el seu temps», produïda pel Museu d’Història de Catalunya, on es podrà visitar entre el febrer i l’abril del 2024, abans de fer itinerància a Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Santes Creus.

En l’extens programa d’activitats confeccionat —encara en fase d’elaboració— també està previst reivindicar la figura de l’autor a múltiples festivals i fires: Barcelona Poesia, Litterarum Móra d’Ebre, Espurnes barroques, La Setmana del Llibre en Català o Espais de Poesia d’Alella.

La gran festa de l’any commemoratiu se celebrarà a Vallfogona de Riucorb el 2 de setembre, data exacta del quart centenari de la mort del poeta. Montse Colomé i Llorenç Corbella portaran la batuta d’un espectacle ple de sorpreses i que tindrà un dels moments destacats en la recreació de quatre carrosses dissenyades per Antoni Gaudí per al primer homenatge popular al Rector de Vallfogona (1879). L’acte institucional de cloenda tindrà lloc a Tortosa a finals de novembre.

‘La Sega’, disseny d’Antoni Gaudí per l’homenatge popular al Rector de Vallfogona (1879) | UPC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa