Tornaveu
El festival Eufònic i Joan Manuel Serrat, Premis Nacionals de Cultura 2023

El cantautor Joan Manuel Serrat, el festival de les Terres de l’Ebre Eufònic, el pintor Joan-Pere Viladecans, la traductora Dolors Udina Abelló, la pallassa i directora d’espectacles de circ Alba Sarraute Pons han estat distingits amb els Premis Nacionals de Cultura 2023. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va lliurar aquestes distincions, considerades les més importants del país en l’àmbit cultural, el passat divendres a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Sobre el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives Eufònic, el CoNCA va destacar “la reeixida combinació d’innovació i tradició, fonamentada en les propostes artístiques de tendències avançades que programen”, i també va emfatitzar el seu gran vincle “amb l’entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l’Ebre”. El seu director, Vicenç Filbla, va reivindicar la feina creativa “de la perifèria”, de lluny de les grans ciutats, i també deixar clar que les Terres de l’Ebre és molt més que el Delta.

Joan Manuel Serrat, que va acomiadar-se dels escenaris en un últim concert al Palau Sant Jordi el 24 de desembre de l’any passat, ha estat distingit pels membres del Conca per “haver esdevingut una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i castellà, amb la seva música, que beu de gèneres diversos com la cançó francesa, el folklore català, la copla andalusa, el tango argentí el bolero”. A més, també van remarcar la seva capacitat “d’arribar als públics més diversos, des de la seva vinculació inicial amb el moviment de la Nova Cançó, que l’han convertit en un cantant de gran projecció popular, nacional i internacional”.

Els altres tres guardons han sigut per al pintor i gravador barceloní Joan-Pere Viladecans, per la seva trajectòria i un llenguatge propi que l’ha portat a exposar en galeries d’art d’arreu del món”; la pallassa, saxofonista, directora d’espectacles de circ i codirectora de la Fira Trapezi, Alba Sarraute, i Dolors Udina, traductora –sobretot de l’anglès al català– de més de dos-cents títols d’autors com Virginia Woolf, J. M. Coetzee, Jane Austen, Toni Morrison, George Orwell i J.R.R. Tolkien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa