La història moderna dels grups de diables a Barcelona és tan jove –la primera colla, el Ball de Diables del Clot, es va constituir el 1977—com intensa. Són molts els barcelonins que formen part del col·lectiu de diables i dimonis, i en conseqüència, també moltes les expressions representades pels seus practicants. Colles infantils, colles adultes, acompanyades d’imatgeria festiva, amb preponderància del vers, més centrades en la pirotècnia, acompanyades dels seus enemics celestials…

‘Colles de diables de Barcelona’ (Editorial El Cep i la Nansa), escrit per Xavier Cordomí i il·lustrat per JuanolO, serà presentat dimecres 21 de juny (19:00h) a l’Espai 4 del Palau de la Virreina. Segons ha destacat Cordomí en declaracions a Tornaveu, “es tracta d’una instantània exhaustiva dels grups actius a la capital catalana. S’ha ofert la possibilitat de formar-ne part a totes les colles, i el 99% ha respost afirmativament”. El redactor del llibre destaca que aquest està adreçat a un públic ample i concebut per oferir una visió àmplia i completa del panorama actual.

Amb la publicació d’aquesta obra s’inicia la col·lecció Grups festius de Barcelona, que estarà conformada per sis volums. Tampoc caldrà esperar gaire per fullejar les pàgines del segon, que veurà la llum pública durant les Festes de la Mercè i exposarà els elements del seguici popular barcelonins. Encara en una data per determinar, també s’espera la publicació dels quatre volums restants, que pivotaran entorn els gegants i els capgrossos, el bestiari i la imatgeria i els balls populars.

L’edició de Grups festius de Barcelona, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, es projecta com una guia d’interès públic per apropar les entitats barcelonines a la ciutadania i difondre el llegat popular que aquestes transmeten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa