Tornaveu
Riudoms dona el tret de sortida al 2n Concurs Nacional d’Enceses del proper 4 de maig

Vuit colles participants, un nou format i més activitats. Aquestes són algunes de les característiques que tindrà la segona edició del Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya, organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i que es va presentar ahir en roda de premsa a l’Ajuntament de Riudoms. El president de la Federació, Pep Enric Martí, va destacar que l’objectiu continua sent el mateix: fer visible la feina i la creativitat que hi ha al darrere de les enceses, i que sovint queda amagada per al públic.

L’olor de pólvora cremada, un diluvi de foc, l’espetec dels petards i el tro dels timbals van omplir ahir al matí, durant uns minuts, la tranquil·la plaça de l’Ajuntament de Riudoms. Els culpables van ser els membres d’algunes de les colles que participaran en el Concurs Nacional d’Enceses, i que van voler oferir un tast de l’espectacle que espera al públic el pròxim 4 de maig.

Abans de l’encesa de carretilles, la Sala de Plens de l’Ajuntament va acollir una roda de premsa per presentar l’acte, que va comptar amb la presència de Sergi Pedret, alcalde de Riudoms; Josep Torres, organitzador del concurs i membre dels Diables de Riudoms (CERAP); Pep Enric Martí Arbós, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC), i Maria Cros Torrents, regidora de Cultura.

L’alcalde de Riudoms va expressar la satisfacció de tot el poble pel fet d’acollir aquest esdeveniment, ja que “l’olor de pólvora i els balls dels diables formen part de les nostres festes”, i va recordar que ell mateix va participar en la colla de diables de la localitat. La regidora de cultura també va destacar la llarga tradició i bona forma que tenen els diables a Riudoms, ja que l’agrupació té 27 anys d’història i des de fa dos compta amb una secció infantil.

Més activitats i nou ordre de competició

Josep Torres, organitzador del concurs i membre dels Diables de Riudoms, va presentar el cartell de l’esdeveniment, elaborat per dissenyadors de la colla, amb una imatge potent amb tres elements claus: l’encesa; els tridents, forques i masses dels diables, i els colors de la senyera.

Torres també va explicar algunes novetats del concurs d’enguany: com a la primera edició, les colles participants s’enfrontaran en dues rondes de competició, però ara l’ordre s’inverteix. Primer es farà una “encesa d’igualtat”: totes les colles rebran de l’organització una caixa de material pirotècnic (cedida per alguna de les quatre pirotècnies que col·laboren en el concurs) i a partir d’aquest faran una actuació improvisada. A continuació, es faria la ronda d’enceses lliures, durant la qual les colles podran disposar de tota la pirotècnia que desitgin per realitzar l’actuació.

Torres també va anunciar que, a banda del concurs, es programaran altres activitats més lúdiques i obertes a tot el públic, com un vermut o un concert, amb intenció d’estendre la festa.

Per la seva banda, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, va recordar que enguany seran 8 les colles participants: Diables de Manresa-Xàldiga, Diables de les Borges Blanques-Grup Recerca, Diables Foc i Gresca (Tarragona), Diables Voramar del Serrallo (Tarragona), Diables de la Creu Alta de Sabadell, Diables de Terrassa, Ball de Diables dels Monjos-Spantus i Ball de Diables de Ribes-Colla Jove. Els Diables de Riudoms, com a colla amfitriona, no hi competirà però farà una encesa de lluïment.

La competició serà a la plaça de l’Església de Riudoms. S’hi invertiran uns 15.000 euros, destinats a comprar el material pirotècnic per proporcionar-lo a les colles.

El jurat estarà integrat per dues personalitats expertes en el món de la pirotècnia, el president de la FDDC i Pep Enric, que presidirà el concurs, però, com ja es va fer l’any passat, delegaran aquesta presidència al Conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig.

Visibilitzar la creativitat

El 2n Concurs Nacional d’Enceses espera repetir l’èxit de l’edició de l’any passat, que es va celebrar el 10 de març a Picamoixons, a l’Alt Camp, i que va aplegar uns 470 diables i prop de 2000 assistents. I sobretot, com va explicar Pep Enric, valorar la tradició dels diables i fer més visible la tècnica i la feina que comporta muntar cada actuació, ja que “no tot el que fan és casual, sinó que hi ha una llarga preparació de creativitat que fa que llueixi d’aquesta manera”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa